Novi Sad u “lepi, plavi” ispusti kubik i po kanalizacije u sekundi

Novi Sad u “lepi, plavi” ispusti kubik i po kanalizacije u sekundi

Prema obećanjima gradskih političara Novi Sad bi za godinu i po mogao da ima kompletnu dokumentaciju za prečistač otpadnih voda, a njegova izgradnja bi mogla da traje od  pet do 30 godina

Istraživanje koje su ovih dana sproveli eksperti po nalogu Međunarodne komisije za zaštitu Dunava, a kako prenose ovdašnjnji mediji, pokazalo je da je jedna od najdužih i najlepših evropskih reka ujedno i među najzagađenijima i najprljavijima. Ishodi merenja, sprovedeni na 2.375 kilometara dugoj reci, pokazuju da postoji više problema - nedostatak riba, gradnja na reci, kao i klice rezistentne na antibiotike, ali i ostatke narkotika.

Kada je reč o klicama na Dunavu je pronađeno niz, pre svega, fekalnih klica,koje su otporne na antibiotike, zbog toga što se u uzgoju stoke i medicini koriste lekovi, čiji sastojci nakon kiše preko polja dospevaju u vodu. Zanimljiv podatak merenja je velika količina narkotika pronađenih u Dunavu kod Klosternojburga. Tamo su naučnici naišli na čak 63 nanograma kokaina po litru i 207 nanograma ekstazija po litru. 

A kakvo je stanje na Dunavu kod Novog Sada? Za sada ne postoji sveobuhvatno istraživanje, ali Novi Sad se, kako stvari trenutno stoje, zdušno trudi da ta zagađenost i "prljavost" budu na još višem nivou. Naime, prema podacima do kojih smo ranije došli u Novom Sadu se iz pet glavnih kanalizacionih cevi u Dunav u svakoj sekundi izlije oko kubik i po neprerađene kanalizacije. To podrazumeva i bolnički otpad, i teške metale, ali moguće i neke opasnije supstance. O tačnim količinama i sastavu otpada koji ispuštamo, koliko nam je poznato, ne postoje zvanična istraživanja. Uprkos tome, Novi Sad i dalje ne poseduje centralni prečistač voda, iako se o njemu govori decenijama, a ozbiljno se pominje još od 2009. godine i mandata  gradonačelnika Igora Pavličića. Od tada, činjenica je, nije mnogo učinjeno.

Ipak, ako je za utehu, početkom 2013. godine JKP„Vodovod i kanalizacija“ je apliciralo za bespovratna sredstava kod Evropske komisije, namenjena za izradu kompletne dokumentacije za prečistač otpadnih voda u Novom Sadu u vrednosti od milion evra. Sredstva su, prema rečima Dragana Božića, pomoćnika novosadskog gradonačelnika koji inače koordinira projektom, polovinom 2014. godine odobrena i krenulo se sa izradom neophodne dokumentacije, što je "nužan preduslov za početak gradnje ovog kapitalnog objekta".

-  Dakle, za razliku od svih prethodnih godina, dok se o ovoj temi isključivo pričalo, mi smo aktivno pristupili rešavanju ovog problema i to tako što izrada dokumentacije neće koštati građane Novog Sada nijedan jedini dinar. Iako se radi punom brzinom, vreme potrebno za završetak sve neophodne dokumentacije, u skladu sa propisima Republike Srbije, trajaće još oko 18 meseci, kada ćemo imati sve preduslove za početak izgradnje. S obzirom na to da je ceo projekat u saradnji i pod kordinacijom Evropske komisije to je dobra prilika da Grad aplicira za donacije i nepovratna sredstva i za izgradnju ovog postrojenja na čemu se uveliko radi - objašnjava Božić za mojnovisad.com.

On nije umeo da precizira koliko bi čitav projekat mogao da košta, ali prema nekim nezvaničnim podacima ta cifra se kreće između 70 i 100 miliona evra. Prema nezvaničnim tvrdnjama poznavalaca problematike, da bi se ovakav projekat u potpunosti realizovao potrebno je između 25 i 30 godina, budući da bi u tu svrhu trebalo renovirati kompletnu kanalizaciono-vodovodnu strukturu pod Novim Sadom. Ipak, Božić tvrdi da je za završetak svih radova, od momenta kada se s radovima počne, dovoljno pet godina. U JKP "Vodovod i kanalizacija" su svesni problema, ali i činjenice da se stvari ne mogu rešiti preko noći.

- Prečistač je neophodan Novom Sadu, kao i drugim gradovima na Dunavu, to je nesporno, s aspekta očuvanja pijaće vode, odnosno zaštite životne sredine. S druge strane, to je i naša zakonska obaveza - kažu za mojnovisad.com u Sektoru za odnose s javnošću ovog javnog preduzeća.

Doktor Milan Matavulj, penzionisani profesor Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, smatra da je svako dalje odlaganje rešavanja ovog problema u najmanju ruku kobno.

- Prečistač je izuzetno važan, neophodan, i ne postoje nikakve pare koje bi mogle da posluže kao izgovor kada o tome govorimo. Dunav jeste velika reka, ali ni on već odavno ne može da "svari" sve to što u njega ulazi. Strašno je to što je Srbija, i to ćete često videti u brojnim evropskim medijima, jedan od najvećih zagađivača Dunava, a ona voda koja kroz Dunav iz Srbije izlazi daleko je zagađenija od one koja u Srbiju iz Mađarske ulazi. Gradske i ostale vlasti moraju napokon postati svesne dubine problema, moraju postati svesne toga da će nam na kraju, prilikom pristupanja Evropskoj uniji, ekologija biti najveći problem. Ne možemo u Evropu, ukoliko tako tretiramo reke i životnu sredinu - kaže profesor Matavulj za mojnovisad.com.

LEK ZA NESNOSNI SMRAD NA KEJU: Profesor Matavulj kaže bi, za početak, makar na "estetskom nivou", vrlo jednostavno mogli da se naprave produžeci pomenutih kanalizacionih izliva, tako da otpad ide direktno u maticu, a ne da se vidi sa obale, kao što se sada dešava, pogotovo u vreme niskog vodostaja, što je više nego uočljivo na Keju žrtava racije za letnjih dana. Time bi se, prema njegovim rečima, rešio makar problem nesnosnog smrada koji stanare okolnih zgrada već godinama teroriše.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan