NOVI SAD: U prošloj godini 126 osuđenih za korupciju

NOVI SAD: U prošloj godini 126 osuđenih za korupciju

Zakonom o organizaciji i nadležosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije formirana su posebna odeljenja pri višim tužilaštvima i višim sudovima. Njihova sedišta su pri višim sudovima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kraljevu.

Od početka rada, odnosno od 1. marta 2018. do kraja godine, Posebno odeljenje novosadskog Višeg suda za suzbijanje korpucije zaprimilo je 115 krivičnih predmeta, od kojih je rešeno više od polovine, piše "Dnevnik".

- Zaprimljeno je i 48 predmeta u kojima je Tužilaštvo zaključilo sporazum s okrivljenima, a koje je sud potvrdio. S obzirom na to da je reč o početku rada i početku primene pripadajućeg zakona, u narednom periodu očekuje se znatno veći priliv srodnih krivičnih predmeta – rekao je predsednik Posebnog odeljenja u Novom Sadu Borivoj Pap.

U nadležnosti ovog novog odeljenja su krivična dela protiv službene dužnosti, posebno izdvojeno krivična dela davanja i primanja mita u vezi s glasanjem, krivična dela protiv privrede i protiv državnih organa, kao i krivična dela protiv pravosuđa.

Od 1. marta 2018. godine u Posebnom odeljenju pri Višem sudu u Novom Sadu imenovano je šest sudija koje će postupati u tim predmetima u prvostepenoj krivičnoj materiji i rešavaju predmete u vezi s nadležnošću vanraspravnog krivičnog veća, i dvojica sudija za prethodni postupak.

U statistici Posebnog odeljenja Tužilaštva u Novom Sadu je mnogo veća gužva. U pomenutom periodu obrađivano je u predmetima 2.179 osoba,  a prijave za 1.706 lica primljene su od drugih javnih tužilaštva s područja  novosadskog Apelacionog suda. Brojke, takođe govore da su iz te oblasti čak prema 1.344 lica sprovedene dokazne radnje, ali su i 442 odbačene, piše "Dnevnik".

Policija je podnela 449 prijava, dvadesetak neki drugi državni organ, a 1.640 prijava podneli su oštećeni.

Od početka rada Posebnog odeljenja, osuđeno je 126 lica – izrečeno je 14 zatvorskih kazni, 56 uslovnih osuda i osam novčanih. Sa 48 je sklopljen sporazum o priznanju krivice, od toga za pet lica dosuđene su zatvorske kazne, a 42 su uslovne.

Prijavljena su 1.884 muškarca, od toga je 129 optuženo, a 294 prijave podnete su protiv žena, od kojih je 12 optuženo.

- Od 1. marta najviše krivičnih dela podneto je za zloupotrebu položaja odgovornog lica – 282, pronevere – 104 i za prevare u obavljanju privredne delatnosti – 47 – kazala je zamenica tužioca i portparolka Posebnog odeljenja za korupciju Mirjana Peković.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan