NOVI SAD: Usmeravanje osmaka ka traženim zanimanjima

NOVI SAD: Usmeravanje osmaka ka traženim zanimanjima

Novosadski đaci koji od 1. septembra ove godine budu upisivali srednje škole biće usmeravani ka zanimanjima koja su perspektivna i za kojima postoji potreba na tržištu rada.

Član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Vladimir Jelić, rekao je da će osmaci tako birati smerove u skladu s unapred definisanim planom.

- Najvećim preduzećima iz raznih oblasti poslate su precizno definisane ankete, kroz koje smo sagledali njihove potrebe za radnicima, a od Nacionalne službe za zapošljavanje smo prikupili podatke o tome koji su profili deficitarni na tržištu rada - rekao je Jelić.

Prema obrađenim podacima najviše posla ima u IT industriji, koja je sada već poslovično najatraktivnija đacima i studentima, ali i u oblasti mašinstva, elektrotehnike i drugih proizvodnih grana privrede. Anketirani poslodavci su i iz oblasti trgovine, prehrambene industrije i ugostiteljstva, ali i brojnim malim i srednjim preduzećima.

- Među pitanjima koja su postavljena kompanijama bilo je i da li bi učenike primali na poslovnu praksu, uz finansiranje eventualnih putnih troškova, toplog obroka i slično. Najveći broj njih se pozitivno izjasnio u vezi s tim troškovima, pa čak i u vezi s finansiranjem stipendija za srednjoškolce, ali i tokom njihovog daljeg školovanja, što je izvanredna povratna informacija koja nas uverava u to da je to pravi način za usmeravanje dece - rekao je Jelić.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan