Novi Sad uvodi novi sistem video-nadzora za evidentiranje saobraćajnih prekršaja

Novi Sad uvodi novi sistem video-nadzora za evidentiranje saobraćajnih prekršaja

Novi Sad će u narednom periodu dobiti novi sistem video-nadzora za evidentiranje saobraćajnih prekršaja i kažnjavanje prestupnika, konkretno za prekoračenje brzine i prelazak na crveno svetlo.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije će putem tendera, a po principu "ključ u ruke", ponuđaču koji ispuni uslove dodeliti posao izrade kompletnog sistema za detekciju prekršaja u saobraćaju, koji će koristiti i Grad Novi Sad i MUP, javlja "021".

Na dve lokacije postaviće se nove kamere - na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Bulevara cara Lazara, te na raskrsnici Partizanske, Temerinske i Puta Šajkaškog odreda. Na obe lokacije planirano je postavljanje po četiri kamere za snimanje u svim smerovima, ali će se na sistem vremenom povezati i preostale saobraćajne kamere u Novom Sadu.

Sistem je prvenstveno namenjen automatskom prepoznavanju registarskih tablica motornih vozila, detektovanju i dokumentovanju prolazaka svih vozila, te za obradu i procesuiranje saobraćajnih prekršaja motornih vozila. Grad Novi Sad će snimke koristiti kao osnovu za planiranje saobraćaja u budućnosti, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.Kao ciljevi ovakve novine u evidenciji saobraćaja navode se povećanje bezbednosti učesnika u saobraćaju, smanjenje broja poginulih i saobraćajnih nezgoda, kontrola brzine, harmonizacija saobraćajnog toka i smanjenje materijalne štete koja nastaje u saobraćajkama. Planirano je da sistem bude u mogućnosti da snimi apsolutno svako vozilo, bez mogućnosti zaklanjanja u saobraćajnim trakama.

Sistem će generisati fotografije i klipove (ne kraće od 20 sekundi) sa vizuelno vidljivim tablicama i detektovaće prolazak vozila pri brzinama do 240 kilometara na čas. Informacije će biti dostavljane MUP-u i čuvane u periodu od tri godine. Ukoliko se dogodi da je kamera neispravna, u centralu će se slati alarm o tome. Lokalni server nalaziće se u policijskoj upravi u Pap Pavla, a sistemu će pristup imati i operateri u policiji koji će raditi verifikaciju saobraćajnog prekršaja.

Više o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
3
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Algebra

  pre 939 dana i 3 sata

  Ovo vec dugo postoji u NS. Video nadzor i program koji detektuje prekrsaje i registarske tablice. Posle vam samo stigne posiljkom poziv suda za saobracajne prekrsaje. Ne razumem vest.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Pešak na Danila Kiša - Braće Ribnikara

  pre 939 dana i 2 sata

  Nadam se da će biti uvedeno i snimanje pešačkih prelaza, onih frekventnih, gde su već ginuli ili teško povređeni ljudi.
  Zapaža se bes vozača. Ne neobrazovanost, ne samo žurba - već agresija i želja da se ponašanjem i nepoštovanjem pešaka otera pešak, da se sklomni, kako bi vozač munjevito prošao i stigao na zeleno. Ili, još češće, na crveno.
  Sve što među belim svetom ne postoji, kod nas postoji i može se zabeležiti kamerom.
  Zašto da takvi ljudi voze?

  Oceni komentar:
  6
  10