Novi Sad: Voda iz javnog bunara "Snežna Marija" nije za piće

Novi Sad: Voda iz javnog bunara "Snežna Marija" nije za piće

Rezultati ispitivanja Instituta za javno zdravlje Vojvodine pokazali su da je voda u bunaru koji se nalazi na putnom pravcu Petrovaradin – Sremski Karlovci već duže vreme neispravna i da su u njoj pronađeni nitrati.

U toku marta su, kao i u prethodnim izveštajima, utvrđene hemijske opasnosti u vodi tog bunara, dok u ostalima nisu utvrđena mikrobiološka i fizičko-hemijska odstupanja. Međutim, dr Radmila Velicki napominje da se, zbog toga što ni u njima voda nije odgovarala određenim nacionalnim propisima, ne savetuje građanima njeno konzumiranje, piše "Dnevnik".

- Na celom području Vojvodine, a naročito u Sremu, nitrata ima dosta u zemljištu pa je praktično i očekivano da nam vode iz tih gornjih slojeva budu zagađene – rekla je dr Velicki.

Na izvorištu „Snežna Marija” građani često sipaju vodu i, kako kažu, ne plaše se da će ona ugroziti njihovo zdravlje. Međutim, ukoliko se duže koristi voda u kojoj je sadržaj nitrata povećan, to može dovesti do različitih zdravstvenih poremećaja, a najčešće krvne slike. Nitrati se mogu vezati za hemoglobin, što otežava da kiseonik dođe do tkiva, i vodi do anemije.

- Naša je preporuka da se pije voda iz gradskog vodovoda, te da ona ne mora da se kupuje – rekla je Velicki za "Dnevnik".

Dr Velicki je naglasila da je na osnovu analize 504 uzorka vode za piće iz Fabrike vode i vodovodne mreže JKP „Vodovod i kanalizacija” tokom februara utvrđena zdravstvena ispravnost u gotovo 99 odsto uzorka, tačnije kod 498. Mikrobiološka ispravnost vode iz gradskog vodovoda je prisutna u 500 analiziranih uzorka, a fizičko-hemijska kod 502 uzorka.

Institut za javno zdravlje Vojvodine analizira ispravnost vode na osnovu Ugovora o javnoj nabavci usluga – utvrđivanje i praćenje kvaliteta vode za piće na teritoriji grada Novog Sada.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan