NOVI ZAKON: Zaštićenim stanarima dva puta veća kirija

NOVI ZAKON: Zaštićenim stanarima dva puta veća kirija

Ukoliko se ne izmene odredbe Zakona o stanovanju, čiji je predlog nedavno ušao u skupštinsku proceduru, zakupnina u stanovima u privatnom i u vlasništvu zadužbina i fondacija porašće više nego duplo.

Tako će nosioci stanarskog prava mesečno izdvajati između 20.000 i 60.000 dinara samo za kiriju, ne računajući struju, komunalije, porez... Zbog toga će biti prinuđeni da sami napuste stanove u kojima su proveli skoro ceo život, već posle dva-tri meseca.

Kako pišu "Novosti", ova upozorenja stižu iz dva udruženja građana –  za zaštitu prava korisnika stanova u stambenim zgradama zadužbina i za zaštitu prava zaštićenih stanara u privatnom vlasništvu.

- Znajući kolike su plate i penzije danas, kada uključimo sve ostale troškove, nosioci stanarskog prava neće moći da plaćaju nove zakupe, koji daleko premašuju njihova primanja – kaže za ovaj beogradski list Maja Nešić iz Udruženja korisnika stanova u zadužbinama.

Ona navodi primer penzionera koji žive u privatnim i stanovima zadužbine i, u skladu sa novim zakonom, čekaju preseljenje u drugi stan koji će im biti dodeljen. Kako kaže, stanove su odavno zaradili izdvajanjem u stambene fondove:

- Oni verovatno neće dočekati ni taj drugi stan, ni njegov eventualan otkup, jer će biti izbačeni na ulicu zbog neplaćene zakupnine koja duplo premašuje njihove penzije. Zakonodavac pritom zabranjuje izdavanje u podzakup stana trećem licu, pa time uskraćuje pravo npr. baki da udomi studenta koji bi joj, plaćajući sobu, olakšao život.

Neke porodice, dodaje Nešić, gube mogućnost da obavljaju određene profesije iz stana u kome žive (računovodstvo i slične uslužne delatnosti), a tim prihodima bi, takođe, mogli da pokriju drastično povećanu kiriju.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marijana Crnogorac

  pre 1874 dana i 17 sati

  Nosiocima stanarskog prava na stanu u svojini gradjana treba dodeliti drugi odgovarajuci stan, sa pravom otkupa pod povoljnim uslovima, ili im omoguciti da otkupe svoje stanove u kojima vec zive pod istim uslovima kao sto su i "bivsi vlasnici" dobili i otkupili drustvene stanove. Nosioci stanarskog prava na stanu u svojini gradjana su vec poreski obveznici i placaju porez na imovinu, iako jos formalno nisu vlasnici, dok "bivsi vlasnici" ne placaju nista, ni porez na imovinu, ni porez na prihod od stanarine. Nosioci stanarskog prava na stanu u svojini gradjana placaju sve troskove tekuceg i investicionog odrzavanja svog stana i svih zajednickih delova zgrade, dok "bivsi vlasnici" ne placaju nista. Nosioci stanarskog prava na stanu u svojini gradjana su potpuno diskriminisani i nisu u ravnopravnom polozaju sa svim ostalim gradjanima koji su otkupili drustvene stanove pod povoljnim uslovima, a narocito su osteceni sto su "bivsi vlasnici" dobili i otkupili drustvene stanove a nisu ih ponudili nosiocima stanarskog prava na stanu u svojini gradjana, u zamenu da udju u svoj posed. Ako su "bivsi vlasnici i njihovi naslednici" prekrsili zakon o otkupu drustvenih stanova i otkupili drustveni stan treba ih izuzeti iz restitucije, i nosioce stanarskog prava upisati kao vlasnike svojih stanova u kojima vec zive i na kojim vec placaju porez na imovinu, izvrsili su cistu zamenu drustvenih stanova za stanove u kojim se sada nalaze uz saglasnost i odobrenje vlasnika i Drzavnih sudskih organa.

  Oceni komentar:
  7
  3
 • Kosta Todorović Vlasnik

  pre 1859 dana i 16 minuta

  Zaštićeni stanari imaju vikendice po Kopaoniku i Zlatiboru, imaju skoro svi rezervne stanove gde su smestili decu i unučiče i sada čekaju da im država besplatno dodeli još jedan stan, jer su kao navodno lica bez stana. priča da treba da otkupe stanove u kojima su je nemoguća misija jer je Sud za ljudska prava u Strazburu već doneo dve presude u Bosni kojim je onemogućen nasilan otkup privatnih stanova. Znači zaštićenim stanarima nikako nije dozvoljen otkup na silu tudje imovine jer je to nova nacionalizacija, a država takav zakon nije donela. Šta ovim društvenim parazitima preostaje? Ili da odu sami u svoje vikendice i rezervne stanove koje kriju ili da prihvate stanove koje im nudi država na Karaburmi,Borči,Žarkovu,Zemunu za bednu kiriju sa pravom otkupa na 40 godina sa ratom od 6000 din. Vlasnici stanova više ne mogu da izigravaju Majku Terezu i vrše socijalno zbrinjavanje neugroženih, razmaženih i bahatih zaštićenih stanara. Njihov dalji opstanak posle 70 godina u tudjoj imovini za bednu zakupninu je neodrživ.

  Oceni komentar:
  2
  4