NOVI ZAKON: Zdravstveno osiguranje i za domaćice

NOVI ZAKON: Zdravstveno osiguranje i za domaćice

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da je jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti ta što će nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, sada to pravo moći da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva ili staranje i podizanje dece

Na debati "Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu ekonomskog osnaživanja žena i unapređenje radnih prava" koji je organizovala Fondacija Centar za demokratiju (FCD), a u okviru projekta "Radna prava su naša prava", Janković je kazala da postoji veliki broj žena koje rade kućne poslove za koje nisu plaćene i nemaju zdavstveno osiguranje, piše "Blic".

Ona je napomenula da se te žene uglavnom oslanjaju na primanja svog partnera i da se često dešava da iz nekih razloga ne mogu biti osigurane.

Dešavalo se da su me žene zvale i pitale kako da odu na neku operaciju koja im je skupa, te je u tom smislu ova odredba od nemerljivog značaja – podvukla je Janković i istakla da je prethodni Zakon o rodnoj ravnopravnosti dao pojedine rezultate, ali da su bili manji od očekivanih.

Zamenica Zaštitnika građana Jelena Stojanović je naglasila da je usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti vrlo značajno, posebno imajući u vidu nedostatke prethodnog zakona na koje je institucija Zaštitnika ukazivala.

Postoji veliki broj žena koje su nevidljive za sistem, koje su time marginalizovane, ekonomski obeshrabrene i to je zapravo jedan lanac koji povlači posledice i dugoročno prilikom ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja, a kasnije iz penzijskog osiguranja – kazala je Stojanović i dodala da je to naročito problem za žene posle 45. godine koje su diskriminisane na tržištu rada jer ih poslodavci prepoznaju kao kategoriju kao nije poželjna i dovoljno produktivna.

Profesorka prava Marijana Pajvančić takođe smatra da je novi zakon ambiciozan i da nije bez razloga tako napravljen jer se na njega dugo čekalo.

Njegove prednosti su, kako navodi, to što zakon predviđa sankcije, što implementacioni instrumenti slede odmah nakon primene zakona, vrednovanje kućnog rada, jednaka nadoknada za jednak rad, jednako postupanje ne samo prema zaposlenima, već i prema radno angažovanim licima, ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu za osobe koje obavljaju kućne poslove.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan