Novine u Zakonu: Kada poreski inspektori mogu da zabrane rad preduzeća?

Novine u Zakonu: Kada poreski inspektori mogu da zabrane rad preduzeća?

Poreska uprava Srbije saopštila je da će, primenom novina u Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, poreski inspektori imati mogućnost da u toku kontrole poreskom obvezniku zabrane delatnost u trajanju do godinu dana.

Ova mera će biti izrečena ukoliko poreski obveznik obavlja posao tako da robu i usluge ne prati verodostojna dokumentacija od značaja za utvrđivanje poreza, izbegava utvrđivanje i plaćanje poreza tako što ne uplaćuje dnevni pazar i izbegava utvrđivanje i plaćanje poreza angažovanjem neprijavljenih radnika.  

Zabrana rada do godinu dana sleduje i u slučaju kada poreski obveznik promet od prodaje roba ili pružanja usluga ne registruje preko fiskalne kase ili na drugi zakonom propisan način i ako priređuje igre bez prethodno pribavljenog mišljenja Ministarstva finansija.  

Ukoliko je u postupku kontrole poslovanja određenog poreskog obveznika nepravilnost utvrđena prvi put zabrana rada izriče se u trajanju do 15 dana, za nepravilnost koja je utvrđena drugi put ta kazna je na rok do 90 dana, a u trajanju do jedne godine ako poreski inspektori utvrde nepravilnost treći put, prenosi portal N1.

Zabrana obavljanja delatnosti izriče se za nepravilnosti utvrđene u periodu od 24 meseca od prve otkrivene nepravilnosti u postupku kontrole.  

Ove mere primenjivaće se na napravilnosti utvrđene rešenjem u postupcima poreskih kontrola donetih od 28. aprila kada su stupile na snagu izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan