NOVO NASELJE: Neobična prezentacija umetničkih radova nastalih sa komšijama i zajednicom

NOVO NASELJE: Neobična prezentacija umetničkih radova nastalih sa komšijama i zajednicom

Prezentacija umetničkih radova nastalih sa komšijama i zajednicom Novog naselja desiće se u subotu, 24. septembra od 14 časova. Mesto okupljanja je glavni ulaz u novosadski Gerontološki centar – Dom Novo naselje (Bate Brkića 17), gde će se uz šetnju do urbane bašte i zvučnu instalaciju Siniše Tucića "Klavir, trombon i gitara više neće biti beskućnici", nastale sa decom Novog naselja, pokupiti obezbeđene sadnice koje će nakon šetnje biti zasađene u Bate Brkića 26 (sa dvorišne strane).

Tokom avgusta 2022. godine umetnica Rossana Ribeiro iz Porta, bila je je gošća novosadskog Novog kulturnog naselja i zajedno sa lokalnim umetnicima Milicom Surutkom i Sinišom Tucićem radila u okviru projekta "Novo(ne)otkriveni prostori", podržanog od strane programa Kreativna Evropa, a kroz projekat "Magic Carpets"; Vlade Švajcarske kroz program "Kultura za demokratiju", a sprovodi ga "Hartefakt fond"; Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja.

Rozanin rad "Radikalna nežnost" obratiće pažnju na stvaranje zajedničkog prostora – bašte i osećaja odgovornosti u javnom prostoru kroz poruku da je briga o svetu i svakom živom biću u njemu, zauzvrat, briga o sebi. Rad je nastao u saradnji sa korisnicima Gerontološkog centra.

Nakon sađenja, Milica Surutka otvoriće svoju izložbu kolaža "Ispred izloga", u prodavnici "Delfin" u Bate Brkića 24 u 16 časova. Njen rad se bavi brigom za srednju generaciju i njihovim teretom održavanja svojih porodica i prihvatanjem uloga malih preduzetnika koje dovode do nepredvidivih izazova. Rad je nastao u saradnji sa lokalnim preduzenticima i vlasnicom prodavnice.

Umetnički radovi nastali su kao rezultat zajedničkog rada, kroz razgovore i kokreaciju sa lokalnom zajednicom i građanima tokom proteklih dva meseca.

Ovogodišnjim konceptom, Novo kulturno naselje ispituje mogućnosti Novog naselja kao pristaništa za umetnike. Šta mogu da ponude prostor i zajednica umetnicima i umetnicama i obrnuto.

Kroz projekat "Novo(ne)otkriveni prostori" i oči umetnika i umetnica aktiviraće prostore Novog naselja umetničkim intervencijama. Kroz svakodnevni kontakt sa zajednicom dobiće odgovore na postavljena pitanja, a umetnost dovesti u svakodnevnicu stanovnika ovog dela grada.

Ideja i koncept ove saradnje, jeste izmeštanje umetnika iz ateljea, rad sa kustosom i lokalnom zajednicom. Tokom prethodnih godina kroz ovakve tipove projekata, stavljen je akcenat ne samo sa umetnicima i na njihovom razvoju, već i celokupnom umetničkom i kulturnom životu zajednice.

Udruženje Novo kulturno naselje je u sklopu inicijative za osnivanje Kulturnog centra na Novom naselju, od 2014. do danas uspešno realizovalo 18 festivala, preko 1100 edukativnih i umetničkih radionica i događaja, volonterskih i humanitarnih akcija, nekolicinu međunarodnih projekata, akcija ozelenjavanja i čišćenja i brojne druge aktivnosti.

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • raća

  pre 525 dana i 15 sati

  kidanje

  Oceni komentar:
  0
  2