Novom Sadu fale ginekolozi

Novom Sadu fale ginekolozi

Služba za zdravstvenu zaštitu žena kuburi sa nedovoljnim brojem lekara. Izabrani lekar ima između 4.000 i 6.000 pacijentkinja, duplo više od proseka u Srbiji.

Manjak ginekologa u Službi za zdravstvenu zaštitu žena u novosadskim domovima zdravlja, uzrok je što su liste čekanja često neizbežne. Prema propisanom normativu potrebno je 25 ginekologa, a trenutno je uposleno 18. Ovu situaciju otežava zabrana zapošljavanja radnika u javnom sektoru, a problem će, nadaju se, biti ublažen naredne godine kad se očekuje da se troje, od sedmoro ginekologa, vrati sa specijalizacije i pridruži kolegama.

Broj pacijenata, odnosno potpisanih ugovora o izabranom lekaru, predočava dr Ljerka Popov, pomoćnica direktora za zdrastvo u Domu zdravlja "Novi Sad" je između 4.000 i 6.000, što, više nego duplo, premašuje prosek za celu Srbiju u toj oblasti.

- Svaki ginekolog u našim zdravstvenim ustanovama dnevno pregleda i po 40 pacijentkinja - navodi dr Popov za portal Večernje novosti, te dodaje da je novosadski Dom zdravlja po broju preventivnih pregleda, na prvom mestu.

- Letnji meseci su vreme godišnjih odmora, i tada je, razumljivo, manje lekara, ali se hitni slučajevi primaju, ali ostali mogu da sačekaju izabranog lekara.

Činjenica je da postoje "popularni" lekari i oni imaju veći broj pacijenata, pa su svakako zbog toga i opterećeniji. Dešava se da se kod njih čeka i više od mesec dana, ali u Službi za zdravstvenu zaštitu žena uvek imaju i one lekare kod kojih pacijentkinje mogu biti primljene za nekoliko dana.

Dr Ljerka Popov ističe i podatak da u Domu zdravlja "Novi Sad" beleže slab odaziv žena za nacionalni skrining program, i da je to ozbiljan problem. Po podacima ove zdravstvene ustanove, od ukupnog broja žena koje zakažu skrining grlića materice, na pregled dođe samo njih oko 50 odsto.

O tome svedoči i podatak o akciji u okviru Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice, kad je pregledano svega 40 žena!

Citološka laboratorija - Ginekologiju uopšte i Citološku laboratoriju, sa svojim potencijalom, opremom i učinkom, Kancelarija za nacionalni skrining Instituta za javno zdravlje "Batut", proglasila je za najbolju laboratoriju tog tipa u Srbiji. Kao deo donacije EU radi daljeg sprovođenja nacionalnog skrininga, dobili su najsavremeniju opremu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan