NOVOM SADU VEČNA TRAUMA, ČOVEČANSTVU OPOMENA: Održan pomen žrtvama Novosadske racije (FOTO)

NOVOM SADU VEČNA TRAUMA, ČOVEČANSTVU OPOMENA: Održan pomen žrtvama Novosadske racije (FOTO)

Obeležavanje 79. godišnjice Novosadske racije održano je danas na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel održao je besedu i molitveni pomen, a potom je u ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen i besedu održalo Nјegovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej.


Vence na spomenik" Porodica" na Keju žrtava racije pored predstavnika Grada Novog Sada, položili su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, ambasadori Izraela i Mađarske, predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i potomci žrtava Novosadske racije.


– Svi smo mi jedna porodica koja se ne okuplјa samo u januaru – da tuguje, već koja mora stalno da se drži zajedno, u smehu i u suzama, u dobru i u zlu, u zdravlјu i u bolesti. I danas smo sabrani i složni, na mestu koje svedoči o fašističkom bezumlјu, na mestu najveće novosadske tuge. Baš ovde, kod spomenika "Porodica" pre 79 godina sproveden je stravičan pogrom nad Srbima, Jevrejima i Romima, krvavi pir fašista koji su zatrli čitave porodice. Novom Sadu je zauvek ostala trauma, a čovečanstvu opomena – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel govorio je o snazi molitvenog sećanja slikovito kroz priču koja se, iako se dogodila u drugom vremenskom periodu i na drugom mestu, ne razlikuje od onoga što se desilo na Novosadskoj raciji. Nјegova beseda je poslužila kao opomena za budućnost, u nadi da nikada više neće doći do stradanja jevrejskog i drugih naroda.


Nјegovo preosveštenstvo Episkop bački Irinej naglasio je da je Novosadska racija urezana u istoriju kao veliko stradanje nevinih lјudi, zverski pobijenih samo zbog imena koje su nosili i vere koju su ispovedali.

– Demonska zloba uobličena u likovima nelјudi, dželata, nije mogla ostati skrivena u ledenim talasima Dunava, jer je istina nepobediva i jedina moćna da nas oslobodi straha i zaborava, ali i da nas izmiri i sjedini jedne sa drugima. Zato su svedočanstva lјudi iz toga vremena neprocenjiva vrednost, posebno za kulturu sećanja koju smo obavezni da negujemo i razvijamo. Time dobijamo jasnu sliku stradalnika i oni prestaju da budu obične brojke surovih statistika – rekao je Episkop bački Irinej i podelio sa prisutnima jedno zabeleženo svedočenje iz letopisa Uspenske crkve u Novom Sadu o mučeničkoj smrti jednog novosadskog sveštenika.


Tradicionalno, nakon polaganja venaca na spomenik "Porodica", uz prisustvo vojnog sveštenika, venac je u prisustvu predsednice Skupštine grada Novog Sada Jelene Marinković Radomirović spušten sa broda u Dunav. Članice Kola srpskih sestara su poslužile prisutne kolačem i kolјivom, a posle toga je održan i pomen žrtvama na novosadskoj plaži Štrand kod spomen-ploče.

U toku ovogodišnje manifestacije "Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije" biće prikazani filmovi "Časovi persijskog“ i "Život je lep" u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a biće održana i Međunarodna onlajn konferencija "Glas žene iz ledene tišine".


Foto: Grad Novi Sad

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan