NOVOSAĐANI: Anđelija kao profesor na PMF-u sa studentima kreira tematske večeri za pamćenje

NOVOSAĐANI: Anđelija kao profesor na PMF-u sa studentima kreira tematske večeri za pamćenje

Zajedno sa svojim studentima do sada je realizovala 55 tematskih događaja za koje se uvek traži mesto više, najčešće predstavljajući razne zemlje i narode. Unela je kreativnost u svoja predavanja i ispite na PMF-u, a svoj doprinos daje i na mnogim drugim poljima.

Anđelija Ivkov Džigurski rođena je 1974. godine u Zrenjaninu, gde je odrasla u prosvetarskoj porodici. Pre 30 godina doselila se u Novi Sad. Završila je za profesora geografije na PMF-u, a zatim je magistrirala i doktorirala. Najviše se bavi folklornim nasleđem u turizmu i demografijom, a posebno otkako je postala docent i redovni profesor na istom fakultetu, metodikom nastave geografije. Šef je Katedre za društvenu geografiju i predsednik Stručnog veća za društvene nauke Univerziteta u Novom Sadu. Od prvog dana predaje i predmet Animacija i logistika u turizmu i hotelijerstvu, a upravo je iz toga proizišlo nešto što je postalo poznato i prepoznato kod mnogih naših sugrađana. Učestvovala je na preko 30 domaćih i međunarodnih projekata i autor je oko 300 naučnih radova i knjiga. Privatno, majka je blizanaca Ane Lare i Milana Marka, pa je i predstavnik Saveta roditelja u njihovoj osnovnoj školi, ali i predsednik Saveta roditelja Grada Novog Sada.


Naša sagovornica ima neverovatnu energiju i volju, a kažu da je odličan organizator. Kao predavač na fakultetu, izuzetno je kreativna i njena predavanja nisu suvoparna.

Od prve godine kad sam dobila predmet Animacija u turizmu i hotelijerstvu, sad već davne 2005. godine, rodila mi se ideja da sa studentima napravim nešto konkretno, gde bi oni tu animaciju i primenili, jer naučeno znanje nije ništa bez prakse. Već prvoj generaciji sam predložila da, umesto klasičnog kolokvijuma, imaju praktičan deo ispita: da osmisle temu i organizuju neki tematski događaj. Prihvatili su i prva tema je bila Gipsy night, a zatim Meksiko u Novom Sadu. Dalje, studenti daju predlog scenarija: od toga kako će izgledati dekoracija prostora, do dvočasovnog programa, koji može da uključuje muziku, ples, skečeve – objašnjava novosadska profesorica za portal Moj Novi Sad.


Tada se učesnici dele u timove: jedan tim radi dekoraciju, drugi kostime, treći scenografiju... Sve se finansira od donatora, a jedan deo tima je zadužen za pribavljanje sponzorstva. Uključeni su i studenti sa gastronomije, koji pripremaju hranu sa određenog podneblja, a na kraju večeri uglavnom se organizuje tombola.

Novac od donacija i kupljenih ulaznica ide deci kojoj je to u datom trenutku najpotrebnije. Do sada smo, što u novcu, što u robi, donirali preko devet miliona dinara. Trudimo se da to uglavnom budu neka udruženja koja nisu toliko medijski promovisana, pa smo ove godine, recimo, preko 500.000 dinara donirali za Udruženje roditelja dece-leptira – naglašava Anđelija i dodaje da su, prvih nekoliko godina, robno pomagali i pojedinim novosadskim vrtićima i školama, nabavljajući im neophodna sredstva.


Tako je sve počelo, a onda su se događaji samo nizali: od dva do čak devet godišnje, a u njima učestvuje od 10 do 20 studenata u grupi. Teme variraju od predstavljanja neke turističke destinacije, do naroda ili države, pa je tako realizovano Bavarsko, Slovačko, Japansko, Rusko, Italijansko, Francusko, Skandinavsko, Špansko, Grčko, Tursko, Holandsko, Britansko, Mađarsko, Rumunsko, Kubansko, Brazilsko, Kinesko veče... Između ostalih, predstavljeni su i narodi u Vojvodini i srednjovekovna Srbija, ali su obrađene i teme "Ej, salaši", Ex Yu i Cirkusko veče, a poslednja je bila Evrovizija.

Kontaktirali smo i ambasade tih zemalja i više puta su nam kao počasni gosti dolazili ambasadori lično, recimo ambasador Egipta, Brazila, Indije, BIH, Crne Gore, kulturni ataše Japana... I njima bude drago kada je predstavljena njihova zemlja, od muzike i nošnje, do specijaliteta – ističe Ivkov Džigurski, koja se nekada pridruži svojim studentima i obuče se, na primer, u sari ili kimono.


Ovakve večeri do sad su se održavale na više lokacija: na Ribarcu, u "Fabrici", na Sajmu, u "Tremi"... Na nekima od njih bilo je prisutno i do 240 gostiju, a studenti izjavljuju da su im to najlepša sećanja sa studija.

Jako sam zadovoljna kako studenti reaguju na to i vidim da su posebno srećni kad shvate da su nekome zaista pomogli. Na ovaj način, uče se i timskom radu, stvaraju se prijateljstva, dolazi i do zaljubljivanja. Imam čak i bivše studente koji godinama posle žele da učestvuju, ali i one sa drugih smerova, koji žele da se uključe. Naravno, to i mene kao profesora ispunjava – tvrdi ona.

Podržani su, kako kaže, i sa Fakulteta i iz Rektorata i mnogi od njih prisustvuju događajima i učestvuju u donacijama.


Sada pokušavamo da nađemo novi prostor, jer potrebno je da on bude dovoljno velik, ali da nam dozvole da koristimo i kuhinju taj dan i dan ranije. To bi mogao da bude neki restoran koji ima prostor makar za manju binu, ili neka od sala za venčanja. Studenti imaju sanitarne knjižice, a sa njima su, u svakom trenutku, prisutni i profesori – poručuje ova Novosađanka.

Inovacije uvodi i u druge predmete, pa se neretko uči kroz debate studenata o nekoj temi, skečeve, kao i razne vrste radionice koje održavaju deci.

Anđelijine funkcije gotovo je nemoguće nabrojati, jer je aktivna na mnogim poljima, a privatno voli da provodi vreme sa svojom porodicom, pri čemu često idu na izlete i putovanja, a leti uživaju u svojoj kabini na Štrandu. Voli da čita, eksperimentiše u kuvanju i redovno vežba jogu.


Uz to, od ove godine je i član novoosnovanog Rotari kluba Eco-Art. U slobodno vreme, aktivna je u Fejsbuk grupi Just Give, a odnedavno je i admin u grupi Mame Novosađanke kupujem-prodajem.

Iako je poznata u mnogim krugovima, jer je angažovana na više strana, verujemo da će najveći pečat ostaviti kao posvećen univerzitetski profesor, jer dokazuje da rad u prosveti može biti zanimljiv, a da se nove generacije mladih mogu itekako motivisati da uče, delaju i menjaju svet.

Oceni vest:
21
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bojan

  pre 148 dana i 11 sati

  Za mene izuzetno neprijatna osoba,bar je tako bilo davnih godina. Nikad necu zaboraviti njenu recenicu pokusavajuci da uplasi i kontrolise studente.Ta recenica je bila:"Sta mislite da se o vama nista ne zna,zna se sve!! To je bilo pre pojave interneta i facebooka.Kada bukvalno nisi o nikom nista znao dok ti taj ne kaze... Nikad nisam mogao da slusam njen dominantni glas ..Svaka joj cast na postignutim uspesima,ali meni nije ostala u lepom secanju nazalost.

  Oceni komentar:
  3
  19