Novosađani dobili sajt na kome mogu da prate kako se koristi "eko-dinar"

Novosađani dobili sajt na kome mogu da prate kako se koristi "eko-dinar"

Za zaštitu i unapređenje životne sredine Novosađani svake godine, kroz posebnu dažbinu poznatu kao "eko-dinar", u Budžetskom fondu za zaštitu životne sredine, prikupe oko dva miliona evra.

Zahvaljujući projektu "Pare nisu problem, para ima", naši sugrađani sada imaju mogućnost da sve podatke o toj taksi, o prikupljenom novcu, nadležnostima gradskih službi, ali i o samim načinima finasiranja, prate na internet strani Nsekodinar.rs.

Cilj ove internet stranice je da upravo Novosađani, kada vide gde se pare troše, steknu mogućnost da traže da se one usmere na neke druge, po njima, važnije ciljeve.

- Čak 80 odsto novca troši se za sanacije divljih deponija i devastiranih zelenih površina, pa tu štetu mi plaćamo iz svojih džepova – jasan je Igor Jezdimirović, stručnjak udruženja "Inženjeri životne sredine", koje stoji iza ove IT stranice.

- Smatramo da bi to trebalo da se promeni, jer Novom Sadu predstoje značajne investicije, i to, pre svega, u prečistač otpadnih voda, a takođe i u regionalnu deponiju. Ove pare, samim tim, ako bi građani to zahtevali, mogle bi da se preusmere u ove projekte, koji sa približavanjem EU i otvaranjem novih poglavlja, izuzetno dobijaju na značaju. Tako bi postrojenje i deponija postale vlasništvo građana, a izbeglo bi se njihovo kreditno finansiranje.

Novosađani, inače, "eko-dinar" prikupljaju od 1995. godine, a takvo je ime dobio, jer se naplaćuje dinar po kvadratnom metru stambene površine, odnosno, tri dinara po kvm poslovnog prostora. Najveći deo novca preliva se u JKP "Čistoća" i JKP "Gradsko zelenilo", koje saniraju štete na životnoj sredini.


Vest u celosti možete pročitati OVDE.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan