NOVOSAĐANI: Dragan radnim danima predaje na faksu, a vikendom peva i svira u bendu

NOVOSAĐANI: Dragan radnim danima predaje na faksu, a vikendom peva i svira u bendu

Profesor je na Fakultetu tehničkih nauka i odlično se nosi sa odgovornostima koje to nosi, a ujedno sa svojim bendom Tik Tak svira i peva po popularnim gradskim klubovima.

Prof. dr Dragan Adamović rođen je u Novom Sadu, gde je završio gimnaziju" Isidora Sekulić" i Tehnološki fakultet, a magistrirao i doktorirao na Fakultetu tehničkih nauka. Već više od petnaest godina zaposlen je kao profesor na FTN-u, na Departmanu za zaštitu životne sredine.


Studentima držim predavanja i vežbe, ali to nije jedini posao kojim se profesori bave. Važan deo posla je i pisanje naučnih radova i istraživanja. Imam na stotine radova iz različitih kategorija. Tu je i učešće na stručnim skupovima. Trenutno sam i rukovodilac studijskog programa Zaštita na radu, pa se brinem i o problemima studenata – kaže prof. Adamović za portal Moj Novi Sad.

Tvrdi da se sa svim generacijama studenata lepo uklopio i da nikad nije imao nijedan problem. Upravo to je i deo posla koji najviše voli, a upoređuje je sa nekom vrstom scenskog nastupa.

Baš kao kad sviramo negde, pa vidim po licima ljudi koji me okružuju da li su zainteresovani za to što im prezentujemo, tako primećujem i po licima studenata da li im moja priča drži pažnju – konstatuje naš sagovornik.


Gitaru
je počeo da svira u trećem razredu osnovne škole. Nema formalno muzičko obrazovanje, ali je pohađao časove kod Dragana Stupara, nastavnika geografije iz svoje osnovne škole "Đura Jakšić" u Kaću, koji je muzici podučavao veliki broj dece.

Imali smo i školski orkestar, pa sam u šestom razredu prešao na bas gitaru, koju sam savladao za dve nedelje. Uporedo sam svirao i kontrabas u kaćkom KUD-u, gde smo pratili folkloraške igre. Svirao sam i za vreme gimnazije po žurkama, ali sam novac od muzike počeo da zarađujem kao student, kada smo jedan drugar i ja počeli da sviramo kao duo po novosadskim kafićima – priseća se Dragan.


Dok je bio angažovan u KUD-u, tamo je upoznao i Želimira, sadašnjeg klavijaturistu svog benda, pa su njih dvojica bili okosnica njegovog formiranja. Kroz bend je prolazilo više članova, a od korone pa do sad ih je četvoro. Pevačica i klavijaturista su bračni par koji, pored muzike, ima i svoj brend, pekaru "Susam", i prave ukusne štrudle. Njih četvoro zajedno nastupaju na više mesta u gradu, ali i po celoj Srbiji.

U poslednje vreme sviramo u klubovima "Barique", "Atelje 212", "Brauhaus", "Porto"... Ima nas i u Somboru, Subotici, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Bečeju... Svaki put je novi doživljaj, novi ljudi, nova energija... Sviramo bukvalno sve, od pop roka do narodnjaka, u zavisnosti od mesta i situacije. Radimo i svadbe – opisuje novosadski muzičar.


Dodaje da mu ne pada nimalo teško da uskladi oba posla, jer ih voli i jedan posao mu je reset od drugog.

Kad sam na jednom poslu, ne mislim na drugi, a imam i još aktivnosti. Svakog jutra ustanem rano i pre posla idem u teretanu na trening. Popodne često idem na basket, pa je sport zauzima bitan segment mog života. Odabrao sam i poslove i aktivnosti koje me pune pozitivnom energijom – naglašava Adamović.

Iako jednom do dva puta nedeljno radi u kafanskoj atmosferi, profesor Adamović nikad nije posegao za porocima, već se trudi da vodi zdrav život.


Na pitanje kako studenti reaguju kada ga vide u bendu, kaže da se uvek lepo jave, a neki se i iznenade. U svakom slučaju, dobar je primer kako se čovek jednako uspešno može baviti veoma različitim zanimanjima, a ujedno i – uživati u tome.


Razgovarala: SvetlanaRajić Bogićević

Foto: Privatna arhiva Dragana Adamovića

Oceni vest:
21
10

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Duda

  pre 419 dana i 13 sati

  Svaka cast za primer svima.

  Oceni komentar:
  3
  9
 • Jovo

  pre 419 dana i 6 sati

  Šta je za primer, što peva po kafanama?

  Oceni komentar:
  10
  8