NOVOSAĐANI: Marijin Novosadski kulturno-obrazovni krug postao je gradski brend

NOVOSAĐANI: Marijin Novosadski kulturno-obrazovni krug postao je gradski brend

Preko 1.000 učenika prošlo je kroz njene učionice, a u njima je održano preko 20 hiljada časova, za četiri godine postojanja. Pripreme za malu maturu i prijemne ispite, pomoć iz najtežih školskih predmeta, strani jezici za decu i odrasle – sve na jednom mestu, kod naših sugrađana izazivaju samo reči hvale.

Marija Bjelica rođena je 1988. godine u Novom Pazaru. U Novi Sad je stigla 2007. godine, na studije Srpske književnosti i jezika i tu je i ostala. Kasnije je završila i master studije, a pre dve godine je i doktorirala. Radila je kao profesor srpskog jezika i književnosti  u nekoliko novosadskih osnovnih škola, a jedno vreme imala je i novinarsku karijeru. Pre dve godine dobila je zvanje naučnog saradnika na Institutu za književnost u Beogradu. Do sada je izdala pet knjiga, među kojima su zbirka poezije, zbirka kratkih priča, zbirka eseja i priručnik za polaganje male mature iz srpskog jezika i književnosti. Novosadski kulturno-obrazovni krug pokrenula je 2019. godine, kako, u šali kaže, "od muke", kao nezaposleni srbista.


Njena ideja je bila da ponudi sveobuhvatnu pripremu za polaganje male mature i pomoć pri učenju predmeta koji deci najčešće zadaju "glavobolju", a to su, pre svega, matematika, fizika, hemija i engleski.

Želela sam da dođem na studije baš u Novi Sad, jer mi je bio lep i mislila sam da tu mogu da ostvarim svoj pun potencijal. Prepoznala sam taj tajming 2019. godine. Počela sam u učionici od 17 kvadrata, ali to ljudima nije bilo važno, važan im je bio pristup i ono što mi pružamo. Od samog početka, dolazilo nam je puno ljudi, i svi su bili vrlo zadovoljni. Ubrzo smo se proširili, tako da sad imamo prostorije na Detelinari, u Pasterovoj 2 i na Limanu, u Narodnog fronta 2 a – kaže Marija za portal Moj Novi Sad.

 


Od stranih jezika, naši sugrađani u ovoj ustanovi na raspolaganju imaju engleski, nemački, ruski, francuski, španski, italijanski, mađarski i, od skoro, japanski jezik. Ipak, jedan od najpopularnijih kurseva je priprema za malu maturu.

U pripremi male mature smo jedna od prve tri škole koja je sa tim počela i po tome smo prepoznatljivi. Dolazi nam baš dosta dece, najviše preko preporuke. Traženi su i individualni časovi iz različitih školskih predmeta, a najviše im je potrebna pomoć pri savladavanju gradiva iz matematike. Od drugih škola nas razlikuje, pre svega, ljubav prema poslu i posvećenost istom. Naš kolektiv broji trideset kolega i koleginica, ceo kadar je pažljivo biran, te sa decom rade visokomotivisani profesori, koji i dalje veruju u moć obrazovanja i na sve načine se trude da približe gradivo đacima – tvrdi Bjelica.


U skladu sa tim, rad je u malim grupama, a imaju i redovne konsultacije za roditelje. Škola zaposlenima plaća i usavršavanja i dodatne edukacije, a posle svakog časa roditelji dobijaju izveštaj kako je čas protekao.

Rezultati naših polaznika su sjajni, vide se vrlo brzo, već nakon prvog kontrolnog ili pismenog, a statistika položenih prijemnih ispita za fakultete ide nam u prilog. Imamo veliki broj đaka koji se kod nas priprema za Medicinski fakultet, Fakultet tehničkih nauka... Svake godine, na rođendan škole, dodeljujemo dve nagrade: učenik i profesor godine. Ove godine najbolji učenik je Jakov Ljubičić, koji je tri godine dolazio kod nas na ruski. Toliko se zaljubio u taj jezik, da je upisao taj smer u Karlovačkoj gimnaziji i osvojio je prvu nagradu na Republičkom takmičenju iz ruskog – ističe Marija.


U međuvremenu, Novosadski kulturno-obrazovni krug je postao i izdavačka kuća, a trude se da izdaju knjige koje nisu mejnstrim.

Treća oblast našeg poslovanja su projekti, prvenstveno u saradnji sa Upravom za kulturu Grada Novog Sada. Svake godine imamo "Literarnu riznicu", literarno takmičenje na kom učestvuje puno dece, koja dobijaju vredne nagrade i zbornik u kom se nalazi njihova pesma ili priča. Ove godine smo imali i projekat "Moje leto u gradu", besplatne časove programiranja, engleskog jezika, srpskog jezika za strance, likovne kulture i matematike. Organizujemo i Festival dečijeg stvaralaštva za decu sa smetnjama u razvoju – navodi naša sagovornica.


Već na početku septembra, kalendar im je pun, a polaznici im se vraćaju. O kvalitetu nastave svedoči i činjenica da su im dolazili i đaci iz drugih gradova.

Mariji je u planu da otvori školice na još gradskih lokacija, kao i da usluge osveže otvaranjem boravka za decu od 1. do 4. razreda osnovne škole, jer imaju sjajne učiteljice, a roditelji su iskazali potrebu za ovim vidom rada sa decom.

Oceni vest:
15
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Liman

  pre 274 dana i 9 sati

  Još jedna za rubriku dođoši...

  Oceni komentar:
  2
  3