Novosađani: Povratak bumeranga

Novosađani: Povratak bumeranga

Velimir Andrejević (grafičke komunikacije) i Sofija Gavrilović (slikarstvo), upoznali su se na master studijama na novosadskoj Akademiji umetnosti, a profesionalna i umetnička iskustva ispoljili su kroz projekat "The Returning of the Boomerang" (short stories & flying objects).

– U prvom trenutku nismo imali za cilj da pravimo bumerange, on je došao kao posledica prethodnog rada i istraživanja, kao neka vrsta proširenog medija. Počeli smo sa kratkim pričama o bumerangu, koje predstavljaju seriju ilustrovanih situacija baziranih na najkarakterističnijoj osobini bumeranga – njegovoj sklonosti ka vraćanju, tj. njegov povratak. Uloga bumeranga varirala je od situacija kad je on centralni predmet priče, do prilika kad je biće s ljudskim karakteristikama. Tema je bila široka i neiscrpna, a nama veoma zabavno da se na taj način izražavamo – kaže za mojnovisad.com ovaj kreativni dvojac.

- Bili smo prilično okupirani “bumerangom” tako da su nam i prijatelji poklonili par različitih primeraka. Neke od priča smo hteli da prenesemo na bumerang, ali prava prekretnica se desila kad smo izgubili omiljeni (ostao nam je na drvetu i nije se vratio). Dodatno smo istraživali, te smo u jednom trenutku uspeli da iskonstruišemo i izvedemo naš bumerang, koji “radi” – nastavljaju naši sagovornici.

- Činjenica da nam je to pošlo za rukom otvorila nam je prostor za nove ideje. Deo priča smo preneli na određene modele, tako da su dobili svoja imena i svoje identitete (Lesi, Robinzon Kruso, Lastavica...). Pakovanje smo kreirali kako bi bumerang mogao biti postavljen na zid u vidu slike/objekta, a da se ipak po potrebi jednostavno vadi/vraća u kutiju, a da je ne oštećuje – ukratko nam objašnjavaju Sofija i Velimir kako je nastao njihov projekat.

Velimir Andrejević i Sofija Gavrilović vreme često provode u Kameničkom parku, koji je, kako kažu za mojnovisad.com, jedno od retkih mesta u Novom Sadu gde se može bacati bumerang. Pripremaju onlajn prodavnicu, a bumerang će se uskoro naći i na nekoliko prodajnih mesta u Novom Sadu i Beogradu, o čemu ćemo biti obavešteni na Fejsbuk stranici projekta “The Returning of the Boomerang”.

Oceni vest:
8
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cvetko

  pre 2264 dana i 23 sata

  A kada je to bumerang bio prisutan kod nas i kada je to nestao da bi se sad "povratio"?
  U suštini zanimljiv i afirmativni tekst sa očajnim tabloidnim naslovom. Uredniče ne spavaj! Tvoje je da na to ukažeš.

  Oceni komentar:
  2
  4