NOVOSAĐANI: Profesorica geografije koja pravi čuda

NOVOSAĐANI: Profesorica geografije koja pravi čuda

Mnogi sanjaju o državnom poslu, a ona je odlučila da ga napusti. Kao samohrana majka sa dvoje dece, usudila se da se otisne u preduzetnike i da iskoristi kreativnost u komercijalne svrhe.

Ivana Katić rođena je u Novom Sadu 1974. godine. Po zanimanju je profesorka geografije. Godinama je radila u javnom preduzeću, ali je pre dve i po godine odlučila da se posveti privatnom poslu. Danas je vlasnica i ujedno zanatlija firme “Klik Art” koja je poznata po unikatnim i ručno rađenim predmetima. Majka je Luke (16) i Minje (12).

- Malo sam radila u prosveti, uglavnom na zamenama. Provela sam sedam godina u jednom novosadskom javnom komunalnom preduzeću, u kojem sam, u poslednjih godinu dana, zbog loše finansijske situacije jedva dobijala platu. Odlučila sam da uzmem otpremninu. Shvatila sam da godine prolaze i ako sada nešto ne uradim nikada više neću imati priliku da nešto promenim u svom životu – priča Ivana i nastavlja:

- Kupila sam dve mašine za digitalnu štampu i počela sam izrađivati vizitke, flajere i brošure. Takođe, usput sam učila dizajn, ali želela sam i da budem nekako vidljivija na tržištu. Okrenula sam se ka internetu kako bih došla do ideja – kaže Katić.

Ubrzo je sagovornica portala mojnovisad.com otkrila print na drvetu i sama se posvetila tome.

- Na drvenu ploču se nanese gel, pa se slika, ili fotografija, stavi se na nju licem na dole. Kada se osuši, taj papir se guli vodom, ali boje ostanu na drvetu. Posle toga se drvo lakira i dobijete jedan interesantan proizvod koji se mnogima dopada – objašnjava Ivana.

Među mnogim motivima koji ukrašavaju ove rukotvorine mogu se naći heroji crtanih filmova, razne životinje, portreti i automobili. Najpopularnije su sove i mačke i motiv devojke koja ispija kafu i koja simboliše komšinicu.

- Nisam stala na tome. Počela sam praviti šnalice sa drvenim dugmićima i bedževe ukrašene siluetama. Ubacivala sam magnete unutar drveta i oslikavala ih tematski (Dan zajubljenih, 8. mart). Setila sam se da mogu iskoristiti stari teksas materijal pa sam od toga napravila broševe i nesesere. Posle sam došla na ideju da pravim ramove za fotografije, ali i police na kojima se nalaze čaše za rakiju, ili fraklići – priča Ivana.

Pretražujući svetsku mrežu, ova Novosađanka je došla  na ideju da kupi stari escajg na Najlon pijaci i od viljušaka i kašika napravi čiviluk.

- U izradi raznih predmeta koristim akrilne boje i lakove, transfer gel, makazice, šrafciger i bušilicu. Sve alate sam brzo naučila da koristim. Kupujem kvalitetno i dobro obrađeno drvo i mnogi muškarci me skeptično gledaju dok po građarama prevrćem daske – kaže Ivana sa osmehom na licu.

U kuhinji ove majke dvoje dece se nalazi oprema za digitalnu štampu, a kada počinje sa izradom rukotvorina, svoj kuhinjski sto pretvara u improvizovanu radionicu.

- I deca često pomažu. Važne su mi njihove kritike i sugestije. Što se same prodaje tiče ona je delimično zasnovana na društvenim mrežama, jer “Klik Art” ima svoj Fejsbuk i Instagram profil. Naši proizvodi se takođe mogu naći i u pojedinim darotekama, suvenirnicama i na marketima kućnih radova koje redovno obilazim. Ali pravim predmete i po porudžbini – priča Katić.

Mušterije budu uglavnom žene, kako mlađe, tako i starije, ali neretko naiđu i muški kupci koji kupuju magnete sa ljubavnim porukama.

- Imam veliku podršku dece i momka za ovo šta radim. Roditelji su mi još malo skeptični, jer je ovo još uvek posao koji se razvija. Ali i sin i ćerka mi kažu da sam konačno vesela  i raspoložena. A nema tih para koje taj osećaj mogu kupiti – završava svoju priču Ivana Katić.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
29
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Srba Marjanovic

  pre 2616 dana i 13 sati

  Inam 68 godina i pre tri godine sam počeo da se bavim sličnom delatnošću kao i vi. Način na koji ja prenosim sliku, fotografiju, crnu ili belu je mnogo jednostavniji nego Vaš. Voleo bih mi pošaljete mail da bih vam poslao fotografije nekih od svojih radova. Pozdrav!

  Oceni komentar:
  0
  2