NOVOSAĐANI: Tkanje je njena misija kojom nas vraća staroj slovenskoj i srpskoj tradiciji

NOVOSAĐANI: Tkanje je njena misija kojom nas vraća staroj slovenskoj i srpskoj tradiciji

Dok tankim prstima, lagano i vešto, tka tkanice koje danas imaju proširenu upotrebnu vrednost, mlada devojka u narodnoj nošnji kao da posmatrače vremeplovom vodi u prošlost naroda sa ovih prostora. U neko davno vreme – kada je ručni rad bio jedini način na koji se proizvodila tkanina i kada gotovo da nije bilo žene koja ga nije radila. Izučavanjem slovenskih i starih srpskih simbola i vraćajući ih na pojaseve, kaiševe, torbice, nesesere, obeleživače za knjige, pokušava da vrati tradiciju u našu svakodnevicu.

Ivana Morarević rođena je 1992. godine u Novom Sadu. Nakon završene Karlovačke gimnazije i prve godine slavistike na Filozofskom fakultetu, odslušala je veliki broj kurseva o istoriji, filozofiji, fizici. Tokom godina se bavila različitim ručnim radovima: pravljenjem nakita od žice, štrikanjem, heklanjem, vezom i čipkarenjem, a od toga aktivno plete i veze. Tkanje ju je dugo interesovalo, jer je oduvek imala želju da izuči sve vrste starih zanata. Krajem prošle godine, otkrivši na internetu tehnike tkanja na brdu i tkanja kartama, a nakon što je za rođendan od dečka dobila brdo za tkanje, počela je i sama da tka. Ubrzo je stvorila svoj brend "Božidraga tkanje", kroz koji pokušava da drevni ručni rad približi nekim novim generacijama.


Proces je dosta sličan klasičnom tkanju, snovanje (merenje niti) je gotovo identično, sa tom razlikom da nije potrebno voditi računa o rasporedu niti, koje se, zatim, jedna po jedna provlače kroz brdo – opisuje mlada sugrađanka.

Brdo za tkanje podseća na rešetku, a svaka prečka ima rupu, kroz koje se niti naizmenično provlače, nakon čega se vezuju dva čvora na suprotnim krajevima. Jedan čvor se pričvršćuje za drvo, kuku na zidu ili bilo koju čvrstu tačku (Ivana kaže da i radijator može da posluži), a drugi tkalja vezuje za sebe, odnosno za tkanice oko svog struka. Tada kreće sam proces tkanja, podizanjem ili spuštanjem brda.Proizvodi koji nastaju na ovaj način su tkanice – trake koje se tradicionalno koriste u narodnoj nošnji kao pojasevi ili našiveni ukrasi. Ljupka tkalja je poželela da im da i novu upotrebnu moć, te od njih pravi kaiševe sa modernim kopčama, koji se mogu nositi i na farmerkama, kao i obeleživače za knjige. One se mogu koristiti i u mnoge druge svrhe, kao što su povoci i ogrlice za ljubimce, kaiševi za gitare, ručke za torbe... Takođe, na malom razboju pravi i torbice i nesesere. Sve to je ukrašeno starim slovenskim simbolima.

Motivi koje izrađujem na pojasevima su direktno izvučeni iz narodnog stvaralaštva i nošnje. Njih nekada radim kompletne, a često samo određeni deo. Najviše koristim simbole u obliku romba, koji se javljaju u tri oblika: "vrata zemlje", "ogledalo" odnosno "prozor" i kombinacija ta dva. Njihova značenja povezana su sa zaštitnom snagom zemlje, te su često okarakterisani kao ženski simboli – objašnjava Ivana.Pored njih, koristi i simbole "konjanik" i "ognjilo" koji su povezani sa snagom sunca i toplote, kao i simbol "zmija" (u obliku slova s) koji je najverovatnije služio kao zaštita od nepoznatih i skrivenih opasnosti.

I priča o nastanku naziva brenda je prožeta simbolima.

Naziv brenda se javio iz jednog razgovora o značenjima imena. Pošto moje ime, Ivana, vuče korene iz hebrejskog jezika gde znači "draga bogu" ili "u milosti božijoj", jednostavnom adaptacijom tog značenja došla sam do imena Božidraga – objašnjava sagovornica portala Moj Novi Sad.Kaže da izuzetno uživa u samom stvaranju, konkretno u osmišljavanju dezena i kombinovanju boja. Zato joj je želja da se u životu bavi isključivo ovim poslom, te već sada svakodnevno tka najmanje šest sati dnevno, svakog dana. Kada je lepo vreme, tka napolju, gde tkanje vezuje za drvo u dvorištu. U međuvremenu je nabavila i mali stoni razboj na kome vežba klečanje ćilimsko tkanje.

Iako njene proizvode najviše kupuju članovi srednjovekovnih društava i ljubitelji srednjovekovnih festivala, sve češće pažnju privlače i drugim ljudima, pogotovo onima koji se interesuju za tradiciju ili im se samo dopadaju motivi. Ivana primećuje da u poslednje vreme interesovanje za staru tradiciju raste, ali da postoji mnogo dezinformacija koje veličaju staru kulturu, a slabo se obaziru na folklorističke studije.Jedan od mojih ciljeva je i osvešćivanje ljudi o postojanju verodostojnih izvora i popularizacija istih, što radim i u sklopu udruženja "Lug Velesa", koje se bavi očuvanjem i oživljavanjem starih srpskih i slovenskih običaja – pojašnjava nam svoju misiju vredna Novosađanka.

Do sada je izlagala na Mač festu u Novom Sadu, Just Outu u Manasiji, Viteškim danima u Sremskim karlovcima, na novosadskoj razmeni knjiga "Prerazmišljavanje" i na NS marketu. Sarađuje sa udruženjem za očuvanje i negovanje tradicije i kulture "Beli Vukovi", koji organizuju festival u Karlovcima. Njene radove možete pogledati i naručiti na Fejsbuk stranici, kao i Instagram profilu.

Ivana planira da usavrši različite tehnike tkanja na brdu i da uvede još proizvoda u ponudu, kao i to da u nekom momentu nabavi standardni razboj koji bi joj pružio mogućnost za više tehnika. Cilj joj je da u toku sledeće godine izlaže na što više srednjovekovnih festivala na teritoriji Evrope, a možda i šire. Nadamo se da će joj to poći za rukom, jer nema sumnje da će biti verodostojna ambasadorka naše tradicije, koja u belom svetu ima da pokaže čitavo bogatstvo boja i simbola u ručnom radu.

Oceni vest:
21
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan