Novosađani traže promenu odluka koje zabranjuju hranjenje i postavljanje kućica za napuštene životinje

Novosađani traže promenu odluka koje zabranjuju hranjenje i postavljanje kućica za napuštene životinje

Devet novosadskih organizacija pokrenulo je Inicijativu za izmenu, unapređenje i usklađivanje sa zakonom gradskih odluka i programa vezanih za problem napuštenih životinja.

Kako se navodi u saopštenju, ekstremno niske i visoke temperature aktuelizuju problem dobrobiti gradskih pasa i mačaka i neusklađenost  gradskih odluka sa zakonima – "Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji grada Novog Sada" izričito zabranjuje hranjenje napuštenih i izgubljenih kućnih ljubimaca na površinama javne namene, dok "Odlukom o uređenju grada Novog Sada" nije regulisano postavljanje kućica.

- Građani se svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog svoje humanosti. Mnogi gradovi su ovih dana dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je  zakonska obaveza svih građana kao i organa lokalnih samouprava – kaže se u saopštenju pokretača ove inicijative.


Osim izmena dve gorenavedene Odluke, Incijativa predlaže i dopunu "Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Novog Sada" uvođenjem staratelja napuštenih kućnih ljubimaca. Staratelj je fizičko lice koje na dobrovoljnoj bazi napuštenim psima  i mačkama u kraju grada u kojem živi i/ili radi obezbeđuje ishranu i koje kontinuirano prati stanje ove populacije na teritoriji koju svojim aktvnostima pokriva.

- Incijativa smatra da bi ova dopuna pomogla da se građani i građanke koji su već angažovani i svojevoljno brinu o gradskim psima i mačkama uvedu u sistem, te svojim angažovanjem i pružanjem informacija pomognu JKP Zoohigijena i veterina Novi Sad da što kvalitetnije vrši poslove zoohigijene na teritoriji Grada. Staratelji se smatraju značajnom komponentom kontrole nad napuštenim životinjama koje se nalaze na javnim površinama grada – poručuje se u saopštenju. 

Tekst inicijative možete pogledati OVDE.

 

INICIJATIVU su pokrenule i potpisale organizacije: HMM.., Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad - SPANS, Fondacija za razvoj domaćinstva, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Čuvari kampusa Univerziteta u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar, udruženje "Omladinski centar CK 13" i Novosadska biciklistička inicijativa.

Oceni vest:
16
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Goran

  pre 2310 dana i 8 sati

  Bravo.konacno nesto van politicki a i pomocice zivotinjama

  Oceni komentar:
  3
  5
 • Nataša

  pre 2310 dana i 7 sati

  Bravo, Novi Sad se budi!

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Lojalni Gradjanin

  pre 2309 dana i 1 sat

  Da li negde postoji neko društvo za zaštitu ljudi koji su npr vozeći bicikl. izujedani od strane pasa ?!
  P.S. nemam ništa protiv zbrinjavanja životinja, naprotiv..., samo pitam, da znam kome da se obratim.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Mile

  pre 2308 dana i 11 sati

  U Evropi volonteri i udruženja rade da azil bude još bolji, pa eto uključite se na pravi način,
  društva za zaštitu rade i volontiraju da oni budu još bolji i kvalitetniji. A projekat azila u Šangaju je evropski, ali izgleda da udruženjima nije u interesu. Evo linka azila za pse u Šangaju Imaju čak i jezero, nisu dobili upotrebnu dozvoli, zašto?
  http://www.svevesti.com/a189746-savremeni-azil-za-pse-gotov-do-sredine-2012
  Psi konstantno napadaju sugrađane, a pod zaštitom društva za zaštitu životinja Zoohigijena ne može i više meseci da uhvati pse koji su prijavljeni za ujede, jer ih štite društva za zaštitu.
  Oni žele da uđu i sistem kao staratelji na javnoj površini. Ja predlažem da se njima i naplate kazne ako pas iz te grupe ujede nekog.

  Oceni komentar:
  2
  2