Novosađani: Vlada ozbiljna oskudica misli i osećanja

Novosađani: Vlada ozbiljna oskudica misli i osećanja

Marica Puškaš je planinarka primorana da živi i radi u gradu. U Novom Sadu je suvlasnica studija za dizajn, ali sve slobodno vreme koristi da provede u prirodi.

"Dehumanizovane urbane sredine danas podsećaju na set nekog naučno fantastičnog filma, a najgroznije scene tog klaustrofobičnog horora su kada vam se pred očima rastače rođeni grad – i u fizičkom, ali i u svakom drugom smislu. Za mene su obest i prostakluk nekih mojih sugrađana lična uvreda, jednaka onim arhitektonskim zločinstvima na mestu nekadašnjih lepih kuća, drvoredima unakaženim orezivanjem, 'obrijanim' padinama Fruške gore, opskurnim personama s bilborda, otpacima koje po ulicama raznosi vetar. Zato svaki slobodan trenutak koristim da iz grada pobegnem negde gde nema ljudske osionosti i jadnog političkog marketinga".

"Priroda je moj hram tišine. Ona ti nepogrešivo uzme meru, 'spljošti' ego i pokaže gde ti je mesto. To što si u gradu uspešan poslovni čovek, imaš skupe cipele i fensi sat – za nju ne znači ništa i svejedno moraš da se povinuješ njenim pravilima. A ne treba da budeš posebno inteligentan da sagledaš svu njenu moć i milost! Dovoljno je da te u planini uhvati jedna omanja oluja, sa zerom munja i mrvicom grmljavine, pa da shvatiš koliko si majušan i sasvim beznačajan".

"Ljudima danas nedostaje hlorofil i da im neko/nešto pokaže da oni i njihove skupe drangulije možda i nisu toliko važni koliko su uobrazili. Mislim da imamo previše stvari, ali da vlada ozbiljna oskudica misli i osećanja“ – rekla je Marica Puškaš za portal mojnovisad.com.

Oceni vest:
27
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Golub

    pre 2912 dana i 18 sati

    Pobeći od "gradskog, ovozemaljskog, urbanog" sveta je prvi zadatak zaljubljenika u prirodu, Marica se trudi da to uradi.... BRAVO drugarice Maro!!!!

    Oceni komentar:
    0
    8
  • ŽIKA

    pre 2912 dana i 11 sati

    Maro svaka ti je na mestu, ko u NJegoša !!

    Oceni komentar:
    0
    5