Novosađani: Životinje nemaju nikog osim nas!

Novosađani: Životinje nemaju nikog osim nas!

Jovana Brkić, po struci profesorka književnosti, vlasnica je jedine knjižare u gradu gde se pored knjiga prodaje i bela tehnika. U slobodno vreme bavi se volonterskim radom pri Udruženju za zaštitu životinja Novi Sad "Spans". Udata je i majka je 13-godišnjeg Petra.

"Pre dvanaest godina otvorila sam  knjižaru 'NS riznica' koja se nalazi iza nekadašnje benzinske pumpe Velika pečurka. Pošto se otac bavio veleprodajom bele tehnike, a prostor je dovoljno velik, odlučili smo da malo zbunimo ljude, te da pored knjiga, u asortiman uvrstimo i opremu za kuhinje i kupatila. Često se dešava da ljudi vide reklamu za knjižaru, siđu dole u radnju i odmah se okrenu čim ugledaju frižidere. Naravno, tad potrčim za njima i pozovem ih nazad i svi se slatko nasmejemo. Neretko se dešavalo da neko dođe da kupi veš mašinu, a usput pazari i školsku opremu za  dete. Danas se najviše prodaje kancelarijski materijal, školski pribor i edukativne igračke."

"Ono što mi pored posla oduzima najviše vremena jeste zaštita životinja. Celog života sam imala psa i veoma ih volim. Pre nekoliko godina udomila sam psa  kome su tražili vlasnika preko Fejsbuk stranice udruženja 'Spans'. Sara je odmah postala punopravni član naše porodice, a preko njene priče sam saznala koji su sve problemi s napuštenim životinjama i ubrzo sam počela volontirati u udruženju. Pored prikupljanja hrane i sredstava, najviše radimo na udomljavanju životinja, i trenutno imamo 40 pasa i nekoliko mačaka, koje smo smestili i o kojima se brinemo. Takođe, hranimo i fotografišemo pse lutalice na ulici, registrujemo lokacije na kojima se skupljaju i pratimo njihovo kretanje. U Novom Sadu se trenutno sprovodi program CNR (Catch, Neuter, Return) gde svaki građanin može da odvede napuštenog psa ili mačku u gradsku veterinarsku ambulantu, gde će životinju sterilisati, vakcinisati protiv besnila i čipovati. Ukoliko pas ne pokazuje agresivnost vraća se na ulicu i on ima pravo da bude na ulici dok ne nađe dom. Kao organizacija zalažemo se za odgovorno vlasništvo jer se mnogi štenci bacaju nakon rođenja, a zakonsko sankcionisanje takvih osoba ne funkcioniše. U subotu, 5. marta, od 17 do 20 sati, u lokalu 'Berliner Pab' u Katoličkoj porti, organizovaćemo akciju sakupljanja hrane i sredstava za pansione gde su psi smešteni i plaćanje veterinarskih troškova. Zainteresovani mogu da prate naše aktivnosti ili da postave pitanja preko naše Fejsbuk stranice 'Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad Spans'. Sve ovo radimo zbog ljubavi prema životinjama i zato što su one veoma ugrožene, a često nemaju nikog osim nas," rekla je Jovana Brkić.

Oceni vest:
36
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Veki

  pre 2325 dana i 21 sat

  BRAVO! Dobro sve rekli, zivotinje nemaju nikog osim nas.

  Oceni komentar:
  0
  0