Novosađanima sa invaliditetom vremenske nepogode dodatna prepreka

Novosađanima sa invaliditetom vremenske nepogode dodatna prepreka

Vremenske neprilike koje su zadesile naš grad prethodnih dana – temperatura u minusu i obilniji sneg – otežavaju kretanje svih sugrađana, a naročito onih koji imaju neku vrstu invaliditeta. Čini se da su, među njima, najviše pogođeni oni koji se kreću uz pomoć belog štapa ili invalidskih kolica.

- Teško je i osobama koje nemaju hendikep da se kreću po ovakvom vremenu, onda možete da pretpostavite kako je nama – kaže za "Dnevnik" predsednik Gradske organizacije slepih i slabovidih Goran Vuković. – Ulice se čiste tokom ovih dana, ali taktilne staze u ovom trenutku nisu u upotrebi. Mada, na mnogim mestima i inače ne mogu da se upotrebljavaju i kad su redovni uslovi. Kada idemo s belim štapom, moramo da osluškujemo kuckanje, praznine, a kada to morate da radite kroz sneg, veoma je problematično.

Osim taktilnih staza, problem stvaraju i uzvišene bankine, ali i ploče na trgovima koje su, usled snega i kiše klizave, ili pak nisu ni dobro postavljene pa se klackaju i dodatno otežavaju kretanje.

- Više od polovine naših članova se kreće uz pomoć invalidskih kolica ili nekog drugog pomagala – objašnjava predsednica Udruženja za dečju i cerebralnu paralizu Južnobačkog okruga "Sunce" dipl. pravnica Jelena Radović. – Sneg jeste prepreka za nas koji smo u kolicima, nebitno da li neko ide s nama ili kad su u pitanju motorna kolica. Moram da kažem da je za mene uživanje kada pada slabiji sneg ili kiša jer mi ništa nije strašno i nemoguće ukoliko to nešto želim.

Uprkos željama i potrebama, ovakvo vreme primorava mnoge osobe s invaliditetom da ograniče svoje kretanje, ali im to nije prepreka za drugačije vidove uživanja, poput čitanja knjige, druženja preko društvenih mreža i slično, priča Jelena Radović. Premda, kako kaže, i kad je lepo vreme, ne primećuje mnogo OSI na ulicama Novog Sada.

- Gradski prevoz, razne apoteke, banke, butici, prodavnice, kafići, škole, pojedine javne institucije... nisu prilagođene osobama s invaliditetom – podseća predsednica "Sunca" Radović. – Ako mene pitate, najveća prepreka je ona koju ima većina ljudi, a to su predrasude i stereotipi o aktivnom životu osoba sa nekim hendikepom, kao i nepoštovanje osnovnih prava. Treba da budemo vidljiviji na ulicama i da više ukazujemo na barijere, bez obzira na vremenske uslove i na diskriminaciju.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan