Novosađanin kažnjen sa 50.000 RSD zbog prodaje zaštićene ptice

Novosađanin kažnjen sa 50.000 RSD zbog prodaje zaštićene ptice

Prekršajni sud u Novom Sadu osudio je G. Ž. iz Novog Sada na kaznu od 50.000 dinara zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Kako piše "Dnevnik", u presudi se navodi da je G. Ž. tokom četiri dana jula 2016. godine, putem jednog poznatog internet-oglasnika nudio na prodaju jednu vetrušku. Posle prijave inspekciji pokrenut je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. G. Ž. se branio neznanjem da je vetruška strogo zaštićna divlja ptica, što postupajućem sudiji nije bio dovoljan oslobađajući element.

U presudi se navodi i da je osuđeni pre nuđenja na prodaju ove ptice imao mogućnosti da se obrati nadležnim državnim organima radi informisanja o ptici koju je, kako je naveo, baš iz razloga prodaje dobio od drugog lica (protiv koga postupak kod istog Suda još traje). Sudija je apostrofirao i značaj civilnog sektora u edukaciji o zaštićenim vrstama, ističući pozitivan primer Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov kaže za "Dnevnik" da je ova presuda opomena, kako onima koji trgovinom divljim vrstama životinja pokušavaju ilegalno da zarade, tako i onima koji su vlasnici, izdavači ili administratori oglasnika.

- Oblast internet-prodaje je očigledno veoma slabo kontrolisana, čim se iznova i, rekao bih, bez ikakvog ustručavanja od strane onih koji ih postavljaju, na ovakvim stranicama pojavljuju oglasi u kojima se prodaju divlje životinje – izjavio je Tucakov za novosadski dnevni list.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan