Novosađanin na putu velikog otkrića za lek protiv raka

Novosađanin na putu velikog otkrića za lek protiv raka

Vidak je ispunio svoju želju i postao doktorand na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i ne samo to, dobitnik je prestižne nagrade "Mihajlo Pupin" koju dodeljuje Matica Srpska.

Vidak Raičević je mladi naučnik i bavi se istraživanjima vezanim za lečenje karcinoma. Trojanski konj iz njegove laboratorije trebalo bi da zbunjuje ćelije raka, a jednog dana mogao bi biti lek.

Nagradu Matice Srpske dobio je za rad koji se bavio se derivatizacijom steroidnih hormona čoveka, jednim od načina dobijanja molekula koje imaju korisne biološke aktivnosti, pa i u pronalaženju lekova.

Kako bi bolje objasnio o čemu se radi, mladi naučnik hormone poredi sa klavirom. Kaže kako oni praktično pritiskaju više tipki i izazivaju više različitih reakcija u organizmu. Tako postoje i neki oblici kancera koji su hormon zavisni.

Strategija kojom sam se bavio je osmišljavanje trojanskog konja, modifikacija tog molekula, korišćenjem organske hemije. Menjam strukturu molekula pomoću hemijskih reakcija, da bi dobio molekul koji se ćeliji predstavi kao nešto što ona želi, kao taj hormon koji pomaže ćeliji da raste i da se deli, da dobijemo ono što se zove tumor. Međutim, ako taj molekul promenimo, damo mu novi oblik, bar u nekim delovima, on je upravo nalik na antičkog trojanskog konja, ćelija ga usvaja. Umesto da joj pomogne da raste, ćelija odumire – objašnjava Raičević za Sputnik, a prenosi Blic.

Veliki problem je u tome što se istraživanje radi u Univerzitetskom centru, a ne u velikoj farmaceutskoj industriji koja bi novcem mogla da pomogne brže kretanje molekula ka primeni. Zato laureat smatra da je konačan rezultat istraživanja još daleko.

Mladi naučnik dodaje da i u svetu iz univerzitetskih centara dolazi svega 10 odsto molekula koji na kraju dobiju titulu klinički odobrenog leka.

Njegovo istraživanje naslonjeno je na prethodni rad kolega sa PMF-a, ali i drugih univerzitetskih centara. Molekuli koje pravi su ujedno i organometalni, osnov za taj deo istraživanja dao je profesor Rastko Vukićević sa Univerziteta u Kragujevcu. On je svoje znanje preneo profesoru Niku Raduloviću, dekanu PMF-a u Nišu. Ova dva profesora mentori su na njegovoj doktorskoj disertaciji, prenosi Blic. 

Oceni vest:
26
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Olivera

  pre 124 dana i 1 sat

  Zašto ne pišete da on ima zvanje istraživač-saradnik na PMF u NS, a da se naučnicima i istraživačima stalno preti otkazima? Do prošle godine imali su ugovore na godinu dana. Zbog te neizvesnosti mnogi odlaze u inostranstvo.

  Oceni komentar:
  0
  44
 • dr

  pre 123 dana i 1 sat

  2017 smo objavili rad u stem cell journal nova: izmenili smo ćeline kancera u zdrave, uz pomoć modulisanih elektromagnetskih talasa.
  Tu u Novom Sadu.
  "štapom i kanapom", ličnim sredstvima.
  I patent postoji.
  Čisto da znate, nije ovo država koja nema kapaciteta. Ali ima, nažalost, previše parazita.

  Oceni komentar:
  0
  22