Novosađaninu s teškim invaliditetom ukinuta tuđa nega i pomoć

Novosađaninu s teškim invaliditetom ukinuta tuđa nega i pomoć

Tomislav Ubović uskraćen za novčani dodatak koji mu život znači. U Direkciji PIO tvrde da je sve po zakonu, ali paragrafi očito ne vide tuđu nevolju.

Teške povrede zadobijene u saobraćajnoj nesreći pre četiri godine Novosađaninu Tomislavu Uboviću (56) ostavile su trajne posledice, zbog čega je dobijao novčanu naknadu za tuđu pomoć i negu, ali to pravo mu je PIO Fond 2015. godine ukinuo. Odluka je posle kontrolnog pregleda obrazložena konstatacijom da mu ova pomoć više nije potrebna jer je telesno oštećenje, umesto prvobitnih 100 odsto, sada za 40 procenata manje, piše u autorskom tekstu "Večernjih novosti".

Nezadovoljan takvom odlukom, Ubović, o kome brine 79-godišnja majka, žalio se i Upravnom sudu, koji je poništio rešenje i naložio da se uradi novo veštačenje. Posle dodatnih pregleda lekarska komisija je 3. marta ove godine potvrdila svoje prvobitno rešenje.

- Tomislav je nesposoban za samostalan život jer je u saobraćajnoj nesreći 15. aprila 2013. godine zadobio nagnječenje mozga, što je ostavilo trajne posledice. Bili su mu izlomljeni pršljenovi, imao je prelom ruke i ramena – predočava Tomislavov brat Đorđe, dodajući da je devet meseci ležao u bolnici. - Zaboravan je, ne seća se mnogih stvari, čak i osnovnih, i teško komunicira. Sam ne može ništa. Uz pomoć druge osobe napravi desetak koraka. Ostao je trajni invalid i dobio invalidsku penziju koja je prvobitno iznosila 13.000 dinara, a kasnije je smanjena na osam hiljada dinara, a primao je i 15.000 dinara na ime tuđe nege i pomoći zbog stoprocentnog telesnog oštećenja.

Kako "Večernje novosti" prenose, prilikom kontrolonog pregleda februara 2015. godine, prvostepena lekarska komisija PIO Fonda je konstatovala da je došlo do poboljšanja i da je njegova invalidnost pala na 60 odsto. Žalili su se drugostepenoj komisiji, ali je i njihovo rešenje bilo identično.

Ubovići su podneli žalbu i Upravnom sudu, a oni su oktobra 2016. poništili rešenje PIO Fonda i naložili da se uradi novo veštačenje, što je i urađeno 7. februara ove godine.

- Taj pregled, odnosno razgovor sa mojim bratom, trajao je pet minuta – ogorčen je Đorđe ponašanjem lekara. - Rešenje je stiglo poštom, a u obrazloženju je navedeno da je nalaz specijalista pisan tendenciozno da bi ostvario pravo na tuđu negu i pomoć. O ovome sam obavestio Upravni sud, nadležno ministarstvo, republičkog zaštitnika građana, lekarsku Komoru, ali odgovora još nema.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan