Novosađanka koja je izgubila sina inicijator predloga "Aleksandrovog zakona"

Novosađanka koja je izgubila sina inicijator predloga "Aleksandrovog zakona"

Nevena Vrtulek o gubitku četrnaestogodišnjeg Aleksandra, kome su poznanici sipali "mjau-mjau" u "koka-kolu". Na njenu inicijativu sročen predlog "Aleksandrovog zakona", za rano upozorenje u medijima na nove droge, prenose "Večernje novosti".

- Mom sinu Aleksandru su drugari, bez njegovog znanja, u sok sipali drogu, za koju sam tek posle njegove tragične smrti pre tri godine saznala da ima naziv mefedron ili "mjau-mjau". Neuobičajeno ponašanje tada četrnaestogodišnjeg tinejdžera u momentu sam pripisala pubertetu, ali sam ubrzo shvatila da se iza njegove iznenadne povučenosti i odbijanja da ide u školu sigurno krije nešto drugo, pa čak i da je bio žrtva vršnjačkog nasilja – rekla je Nevena Vrtulek za "Večernje novosti".

U ispovesti o svojim i sinovljevim teškim trenucima kroz koje su prolazili te 2015. godine, tri i po meseca pre nego što je izvršio samoubistvo, govori Nevena, koja je, da bi proverila svoje sumnje, sina jedinca testirala na narkotike. Rezultati su, kako kaže, bili negativni, jer je reč o petovalentnim testovima koji ne obuhvataju nove vrste droga, a mefedron je dospeo na listu narkotika tek 2017. godine.

Nevenu je danima i noćima izjedalo što nije mogla da shvati šta je uticalo na do tada odličnog đaka osmog razreda, koji je planirao da upiše Pomorsku školu u Kotoru, talentovanog za muziku, glumu i pisanje, da se toliko promeni.

- Tražila sam pomoć, obraćala sam se mnogim institucijama, ali nažalost, svuda sam nailazila na zatvorena vrata – priča Nevena šta se dešavalo. 

- Saša ništa nije hteo da mi kaže o tome šta mu se dešava, verovatno jer ni sam nije bio svestan zbog čega je takav. Govorio je da će sam sve rešiti.

Aleksandra je, kaže Nevena, maltretirala grupa vršnjaka, jer je bio označen kao svedok jednog incidenta u školi, kojem nije ni prisustvovao. Iako je izjavio da ništa ne zna, vršnjaci su počeli da ga maltretiraju i proganjaju.

- Meni nije smeo ništa da kaže, jer su mu zapretili  –  nastavlja priču Vrtulek, dodajući da ni od sinovljevih drugara nije mogla ništa da sazna.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan