Novosađanke s troje i više dece teže dolaze do posla

Novosađanke s troje i više dece teže dolaze do posla

Žene s troje i više dece niko da zaposli, a očevi rade po čitav dan kako bi nekako "pregurali" mesec.

Udruženje “Majke sa troje dece” više nije moglo da čeka obećanja, pa su Narodnoj skupštini i Ministarstvu pravde predali peticiju, u kojoj traže posebnu mesečnu naknadu za roditelje s troje i više dece.

Za kratko vreme skupljeno je čak 103.000 potpisa, a Uduženje zahteva da “demografska naknada” ne bude manja od minimalne plate u Srbiji.

- Želimo da član našeg Udruženja bude u komisiji koja izrađuje građanski zakonik, za koji se nadamo da će u sebi sadržati i odluku o demografskoj naknadi. Nije u redu da ja, kao majka četvoro dece, sa mužem koji je zaposlen, kupujem pelene na komad, jer nemam ni za to jedno pakovanje – izjavljuje Sandra Jovanović iz Novog Sada, članica Udruženja “Majke sa troje dece”.

Roditelji od države trenutno mogu da dobiju dečji dodatak u iznosu od 2.600 dinara po detetu, ali ako oboje rade samo za minimalac i imaju dvoje dece, zarade im prelaze više od 8.000 dinara po članu domaćinstva, što je cifra iznad koje ne mogu da dobiju dodatak – oni gube to pravo. S druge strane, roditeljski dodatak za porodice s troje i više dece iznosi 15.000 dinara mesečno i isplaćuje se samo dve godine.

- Poslodavci odmah pitaju koliko imate dece i da li su odrasla. Kad čuju da imam četvoro male dece, tu se priča završava. Neki bez srama otvoreno kažu da ne mogu da me zaposle jer su deca obično stalno bolesna, pa često neću moći da radim – kaže majka četvoro dece, Novosađanka Rozalija Čabran Bandulaja.

Zbog ovakve situacije, mnogo roditelji danas strahuju da imaju drugo dete, a kamoli da razmišljaju o trećem, dodaju majke iz ovog udruženja. Za poslednje, četvrto dete, kako kažu, nisu dobile čak ni skromni paket sa uzorkom pelena, maramicama i neseserom, što je ranije bio običaj.

- U većim gradovima familije koje imaju troje ili više dece teško mališane upisuju u vrtić. Majke često moraju da ostanu kući i čuvaju ih. Spavaju po tri sata dnevno, stalno su na nogama i rade valjda navažniji posao na svetu, pa im život zato valjda treba i olakšati.

A i one koje rade, često kod privatnika ostaju do kasno, zato moraju da unajmljuju bejbisiterke i od plate im ne ostane skoro ništa. To je tužno – zaključuje Čabran Bandulaja.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Jovanka

  pre 2658 dana i 17 sati

  Ummmm...kako poslodavci znaju koliko imaju dece ? Ne vidim zasto bi ikad spominjali decu na intervjuu za posao...osim ako ne apliciraju za posao vaspitacice u zabavistu.

  Oceni komentar:
  2
  1