NOVOSAĐANKE U SIGURNOJ KUĆI: Nezaposlene, bez imovine i s maloletnom decom

NOVOSAĐANKE U SIGURNOJ KUĆI: Nezaposlene, bez imovine i s maloletnom decom

Ohrabrene novim zakonom, žrtve porodičnog nasilja sve češće traže pomoć stručnjaka.

Tako je u novosadskoj Sigurnoj ženskoj kući mir našla i četrdesetogodišnja M. J. koja kaže da je sada dobro, ali da je godinama živela u strahu za sopstveni život i život svoje dve kćerke.

- U izlivima besa muž mi je gurao nož u usta, valjda zbog toga taj gorki ukus smrti osetim i danas. Scena punih nasilja nisu bila pošteđena ni deca. Uspela sam da izađem iz paklenog kruga, da pronađem posao i ekonomski se osamostalim. Moje devojčice i ja konačno smo našle mir – izjavila je za "Novosti" M. J., iz okoline Novog Sada, jedna od 1.300 korisnica Sigurne ženske kuće u Novom Sadu, koja je, bežeći od gotovo svakodnevnog suprugovog psihičkog i fizičkog nasilja, tu pronašla utočište i dobila psihološku pomoć.

Od početka godine u Sigurnoj ženskoj kući, prema rečima koordinatorke Nade Padejski Šekerović, boravile su 82 žene. Najčešće su iz Novog Sada i okoline, i imaju od 35 do 45 godina. Osim što su žrtve nasilja, zajedničko im je i to što su nezaposlene, bez imovine i s maloletnom decom, ponekad mlađom od sedam godina.

- U Sigurnoj ženskoj kući istovremeno može da boravi 20 žena sa decom – predočava za beogradski dnevni list Nada Padejski Šekerović, ističući da ih je u pojedinim momentima bilo i dvadeset i pet i da su svaki put uspeli da im pruže maksimalnu zaštitu.

Broj korisnika Sigurne kuće se povećao od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu 1. juna ove godine. To se tumači činjenicom da su žrtve ohrabrene da prijavljuju porodično nasilje, a da je ova ustanova poznata kao pouzdan način zaštite žrtava nasilja.

ZBRINUTO 7.200 ŽRTAVA NASILJA:  početka rada Sigurne ženske kuće 15. decembra 2006. godine, za pomoć se ovoj službi obratilo 7.200 osoba. Prema podacima novosadskog Centra za socijalni rad, u 87 odsto slučajeva partnerskog nasilja žrtva je izložena i psihičkom i fizičkom nasilju. Žene su žrtve nasilja u porodici u 85 odsto slučajeva, a muškarci su počinioci porodičnog nasilja u čak 94 odsto slučajeva.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan