Novosadska gimnazijalka napravila "bum" sa privescima za samoodbranu

Novosadska gimnazijalka napravila "bum" sa privescima za samoodbranu

Biber sprej, pištaljka za alarmiranje, šiljak za razbijanje prozora, privezak za ključeve i balzam za usne – elementi su koje sadrži svaki od privezaka za samoodbranu koje je osmislila osamnaestogodišnja Novosađanka Mina Stanišić, maturantkinja "Jovine" gimnazije.

Zabrinuta za svoju, ali i bezbednost naših sugrađanki, primenila je ideju koju je videla u inostranstvu i iskreirala sopstveno sredstvo za zaštitu od napadača, koje može da stane i u najmanju žensku torbicu. Nakon što ga ga je lansirala preko društvenih mreža, njeni privesci za samoodbranu postali su pravi hit!


Dok se vraćam kući po mračnim ulicama, osećam se nesigurno i uvek sam na oprezu. Zato sam htela da učinim nešto da bih se osećala zaštićenije dok sam sama. Mnoge devojke mojih godina imaju isti problem, te često zovemo jedna drugu telefonom da razgovaramo dok se vraćamo kući – kaže Mina za portal Moj Novi Sad.

U prethodnom periodu, uočila je preko društvenih mreža da se u drugim državama prodaju sredstva za samoodbranu i setovi u vidu privezaka, kako bi ženama bilo lakše i pristupačnije da ih nose. Ideja joj se veoma dopala i poželela je jedan privezak za sebe.

 


Prvobitno sam napravila sebi jedan set. Kada se nekoliko osoba iz mog okruženja zainteresovalo, pomislila sam da bi to bila odlična prilika da pomognem i omogućim i drugima da se osećaju sigurnije. S obzirom na to da ništa slično nisam do sada videla u Srbiji, pomislila sam da bi bilo korisno učiniti dostupnim setove za samoodbranu mladim ljudima – opisuje naša sagovornica.

Svaki osnovni set sadrži pištaljku za alarmiranje, šiljak za razbijanje prozora, biber sprej, privezak za ključeve, držač za balzam za usne, kao i sam balzam.


Set izgleda dekorativno, a elementi za samoodbranu mogu biti korisni u nepoželjnim situacijama. Moja želja je da niko ne dođe u priliku da zaista mora da ih upotrebi – naglašava Stanišićeva, dodajući i to da ih pravi u različitim bojama, a postoje i muške varijante setova.

U početku nije očekivala veliko interesovanje, ali njene Internet platforme (Fejsbuk: Samoodbrana Msafety, Instagram: msafety_srb, TikTok: m_safety) privlače sve veći broj pratilaca.

Pokazalo se da postoji značajan broj zainteresovanih Novosađana različitih starosnih kategorija. Interesovanje pokazuju i brojne devojke i mladići širom Srbije, ali i sa prostora bivše Jugoslavije – primećuje ova devojka sa izraženom empatijom, ali i preduzetničkim duhom.

Najveći broj zainteresovanih, tvrdi Mina, čine devojke starosti od 16 do 25 godina, ali se javljaju i starije žene koje žele da nabave set za samoodbranu svojim ćerkama.

Sve češće se susrećemo sa pričama o nasilju i pitanjem šta uraditi da ono bude sprečeno. Isto tako, pitamo se kako pomoći onima koji su žrtve ili potencijalne žrtve nasilja. Mislim da je važno pričati o ovim temama i podizati svest ljudi o svakodnevnom nasilju koje se događa svuda oko nas. Potrebno je omogućiti prave izvore prevencije i zaštite kako bi doprineli opštem smanjenju nasilja – smatra mlada Novosađanka.

Oceni vest:
48
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dule

  pre 490 dana i 7 sati

  Znači svako treba sam da se snalazi i brani..
  Policija služi samo da štiti vlast a građani su prepušteni sami sebi...kad je miting, kad naplaćuju kazne ili kad kupuju subvencionisane stanove ima ih na stotine a kad su nam potrebni nema ih nigde

  Oceni komentar:
  2
  130
 • n.

  pre 490 dana i 3 sata

  Nije osmislila vec je videla na tik tok-u od stranih devojaka, ali podrzavam biznis :)

  Oceni komentar:
  8
  62
 • Milica

  pre 490 dana i 3 sata

  Sve pohvale!!! Bravo devojcice, svaka čast divna i korisna ideja

  Oceni komentar:
  5
  22
 • jel to dozvoljeno

  pre 490 dana i 1 sat

  ima prirodno ugradjen ful opremu

  Oceni komentar:
  5
  1
 • novosađanin

  pre 489 dana i 17 sati

  na žalost... ali to je prirodni deo društvenog sistema u koji smo se/su nas zagnjurili... njena mama ili baka se sasvim sigurno nisu osećale nesigurno kad su se same u dva ujutru vraćale kući...

  Oceni komentar:
  5
  22
 • Frida

  pre 489 dana i 16 sati

  Nije tačno da su njena mama i baka bile bezbedne. Tačno je samo da se ranije moglo računati na policiju. Busevi su bili puni manijaka i "trljača". "Junačine" su na ulici dobacivale sve moguće vulgarnosti, a manijaci su pratili ili sačekivali devojke u ulazima. Roditelji su uvek insistirali da nas, nakon izlaska neko doprati, da ne idemo same. Sada ni psa ne šetam bez biber spreja.

  Oceni komentar:
  0
  32
 • Ines

  pre 489 dana i 14 sati

  Kako sme da nosi biber sprej?

  Oceni komentar:
  17
  4
 • Oprez momci i devojke!

  pre 489 dana i 11 sati

  Biber sprej smeju da kupe i nose punoletne osobe, znači sa 18 i više.
  Drugo ne radi se o pravom suzavcu, zato se i zove biber sprej i dokazano je da ne može da izazove zdravstvene dugotrajne probleme.
  MEĐUTIM!
  Znam slučaj limanske devojčice od 15 godina koju su maltretirali u 7-ici, pokušala da upotrebi biber sprej koji joj je otet iz ruku i zatim ona isprskana po licu.
  Alergija, crvenilo, pečenje i dugotrajno lečenje kod dermatologa dokazuju da nije svačija koža jednako imuna na biber sprej.

  Oceni komentar:
  0
  9
 • Lala

  pre 488 dana i 15 sati

  Ah, taj Aliexpress je nepresušan...

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Preporuka

  pre 488 dana i 13 sati

  Mislim da je najefektnije oružje odbrane laser. amerikanci prave laserske pioštolje za odbranu, na baterije.
  Kod nas se može naći plavi laser, koji sa snagom od oko 3W koncentrisana u tačku može da pali šibice i topi plastiku. Jasno je da je neprijatan napadaču na koži, a možete ga i obeležiti paljenjem jakne. Takođe je pogodan i za odbranu pasa, jer ako pecnete vođu, ovaj se povuče.
  Nije loš ni za komarce, nestanu u sekundi, jer oni za sad nemaju nikakva svetska prava.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Hm

  pre 487 dana i 20 sati

  Javara nije samo sipka za razbijanje prozora. Javara se koristi u samoodbrani i bilo bi pametno da se iskoristi maksimalno.

  Oceni komentar:
  0
  3
 • U krajnoj nuždi

  pre 487 dana i 15 sati

  Tako je, dobro kažeš Hm! U samoodbrani se koristi za prodor kroz uho do mozga.
  Veoma efikasno oružje.
  Samo jednom se koristi, i nikad više.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Mija

  pre 487 dana i 14 sati

  mislim da ne bi smeli da nose ovaj siljak jer se to tretira kao hladno oruzije koje naravno da moze nekog da probode to je kao da nose noz koji je zabranjen zakonom

  Oceni komentar:
  1
  1
 • Uvek postoji rupa

  pre 487 dana i 13 sati

  Šrafciger je alat, a možeš ubiti čoveka sa njime.
  I šta ćemo sa tim?
  Da ne nabrajam ostale alate koji ne mogu biti zabranjeni zakonom.
  Na kraju krajeva i plinska boca nije zabranjena i ne mo\e biti zabranjena.
  A čuda se mogu počiniti sa njom.

  Oceni komentar:
  2
  4