NOVOSADSKA OPOZICIJA I EKOLOŠKI FRONT: Preispitati odgovornost prvog čoveka novosadske policije

NOVOSADSKA OPOZICIJA I EKOLOŠKI FRONT: Preispitati odgovornost prvog čoveka novosadske policije

Udružena novosadska opozicija koju čine Demokratska stranka, Narodna stranka, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret  podržava zahteve građana iskazane na protestima u subotu u Novom Sadu i više gradova Srbije i osuđuju protivzakonitu akciju policije koja je pokušala da na silu spreči miran i dostojanstven protest građana Novog Sada na Varadinskom mostu zbog čega će protiv vinovnika nasilja nad Novosađanima biti podnete krivične prijave.

Najveću krivicu za policijsku brutalnost prema građanima snose načelnik Policijske uprave Novi Sad Slobodan Malešić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, smatra udružena opozicija.

 −Proteste građana je izazvao kriminalni i korumpirani režim Aleksandra Vučića koji je u nelegitimnoj skupštini usvojio protivustavne i po interese države i građana izuzetno štetne zakone o referendumu i eksproprijaciji zemlje. Politički pokrovitelj policijskog nasilja nad građanima Novog Sada nesumnjivo je gradonačelnik Miloš Vučević koji je učesnike protesta nazvao fašistima i tako još jednom uvredio građane i osramotio naš grad – navodi se u saopštenju ujedinjene opozicije.

Još jednom ukazuju na to da su masovan i jedinstven otpor građana jedini način da se spreči otimačina i dalja pljačka zemlje koju već deset godina sprovodi režim Aleksandra Vučića i njegovih sledbenika.

Povodom protesta od subote, oglasio se i Ekološki front Novi Sad. Oni traže da se preispita odgovornost Slobodana Malešića. Pitaju se da li je način na koji je policija reagovala u subotu na ekološkom protestu zapravo zloupotreba položaja, imajući u vidu da je poziv dolazio sa stranica ekoloških pokreta, na kojima aktivisti godinama ukazuju i kritikuju  beskrupuloznost privrednika, bračnog para Petrić, suvlasnika, odnosno vlasnika kompanija "Galens" i "Promist"?

Kao se navodi u saopštenju Ekološkog fronta, žandari su u jednom momentu krenuli da potiskuju demonstrante, grubo su udarali štitovima i šutirali nogama, iako je među okupljenima bio veliki broj porodica sa decom i ljubimcima kao i starijih sugrađana.

Malešić je posložio žandare u obruč unutar kojeg su paradirali viši policijski službenici. Realnost je da se na skupu okupilo oko 2000 građana, bez namere da se prave incidenti, a ono što je isprovociralo građane je upravo njihovo ponašanje. O trošku građana, na dve hiljade ljudi skoncentrisanih na radijusu od 200-300 metara, Malešić je pustio čak i helikopter da nadleće, dok se gradonačelnik Miloš Vučević na stranačkom događaju opušteno selfirao sa ministarkom ekologije – navodi se u saopštenju Ekološkog fronta.

 

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan