"Novosadska toplana" ulaže 500 miliona dinara u "zelenu" energiju

"Novosadska toplana" ulaže 500 miliona dinara u "zelenu" energiju

U planu izgradnja kogeneracionog postrojenja na Toplani "Jug".

JKP "Novosadska toplana" postaje sve značajniji proizvođač struje. Ovo gradsko preduzeće – koje je prošle godine privelo kraju izgradnju kogeneracionog postrojenja u jednoj od svojih toplana i tako proizvelo dovoljno struje za snabdevanje 18.000 domaćinstava – i ove godine će u izgradnju sličnog postrojenja iz vlastite kase uložiti 500 miliona dinara, najavio je za "Novosti"  Dobrosav Arsović, direktor "Novosadske toplane".

"Toplana", kako za beogradski dnevni list objašnjava Arsović, kontinuirano radi na modernizaciji tehničkog sistema bez obzira na to da li traje grejna sezona, a najaktuelnije su, ove godine, priprema projekta izgradnje kogeneracionog postrojenja na Toplani "Jug", instalisane snage četiri megavata.

- Koncept kogeneracionog postrojenja na "Jugu" je gotovo isti kao onog, lane izgrađenog na Toplani "Zapad" – objašnjava Arsović.

- Za godinu dana ova elektrana je proizvela 76 miliona kilovat-časova električne i 77 miliona kilovat-časova toplotne energije. To je količina "zelene" energije dovoljna za snabdevanje strujom oko 18.000 domaćinstava – dodaje direktor "Toplane" za "Večernje novosti".

Takođe, u planu je i izgradnja novog kotla na Toplani "Istok", instalisane snage od 60 megavata, vrednog 325 miliona dinara. I ovaj projekat biće finansiran iz sredstava "Toplane".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan