"NOVOSADSKE ŠMIZLE": Ženski hor koji pleni dobrim raspoloženjem

"NOVOSADSKE ŠMIZLE": Ženski hor koji pleni dobrim raspoloženjem

One su vesele, lepršave, odlično raspoložene i raspevane, te ne može da vam se ne pojavi osmeh dok ih slušate i gledate. Naše vedre sugrađanke fenomenalno se zabavljaju dok zajedno izvode raznolik repertoar pesama, a takvo raspoloženje i šire oko sebe.

"Novosadske šmizle" su relativno mlad ženski hor, osnovan na dan Grada Novog Sada pre tri godine, sa ciljem očuvanja muzičke tradicije i razvijanja ljubavi kod mladih naraštaja prema muzičkoj tradiciji naroda koji žive na ovim prostorima. Trenutno broji 23 članice, šarenolike starosne dobi i različitih profesija, ali ih sve spaja ljubav prema muzici.


Šmizla je osoba ženskog pola, gradskog tipa. Odlikuje se lepim ponašanjem, finim vaspitanjem, negovanim izgledom. Mnogi će reći koji su imali sreće da ih vide ili upoznaju da su šmizle razmažena derišta koja samo zanovetaju, ali zapravo nije tako – pojašnjava famu oko odabira imena predsednica hora, Valerija Ember.

Ove vesele, nasmejane žene rade, vežbaju i nastupaju pod dirigentskom palicom profesorice Ane Kovačić i Marka Asurdžića, koji šire pozitivnu energiju, kako kod članica hora, tako i kod publike koju za tili čas animiraju.

Atmosfera na probama je radna, ali ume da bude i naporna kad su probe pred nastup. Ipak, sve žene koje dolaze na probe su vesele i na neki način dolaze da se i opuste i razonode od svakodnevnice, ali i da se peva i razmene nova iskustva iz oblasti muzike i svaka se trudi da da svoj doprinos horskom pevanju – kaže za portal Moj Novi Sad Novosađanka koja predsedava horom.


Prilično je upečatljiv i njihov stajling na nastupima, gde je najviše zastupljena je crveno-crna kombinacija, kao i haljine kraljevko plave boje.

Za kratko vreme postojanja, hor je imao niz nastupa, kao što su Nastup kod stomatologa, Novosadsko muzičko leto na Trgu Galerije, Muzej Vojvodine, Češki dani kulture, Sunčana jesen života u domu za stara lica, nastup na koncertu Aleksandra Saše Petrovića i Senke Nedeljković u Dvorcu Eđšeg, Tamburaški bal, kao i učešće na mnogim humanitarnim koncertima.

Takođe, svojim pevanjem upotpunile su književno veče Brankice Damjanović, a bile su i deo Novogodišnje raspevane jelke na platou ispred TC Promenada.


Za Dan žena ove godine smo našim sugrađankama pripremili svečani osmomartovski koncert “Veruj u ljubav" u KC Novog Sada. U junu smo za doprinos u radu dobili zahvalnicu za podršku i realizaciju 16. Međunarodne manifestacije “Panonski biseri”, a istog meseca održali smo i humanitarni koncert našim starijim sugrađanima u Gerontološkom domu za stara lica na Novom Naselju – priseća se Valerija.

U Arhivu Vojvodine su u septembru nastupali na jubilarnoj izložbi slika ULS Novog Sada u okviru izložbe “Naš grad” koja je posvećena je Novom Sadu koji ove godine nosi titulu Evropske prestonice kulture. Takođe, njihove dve članice su izlagale svoje slike na toj izložbi.

U sredu, 23. novembra, u 19 časova, "Novosadske šmizle" će održati koncert "Novi Sad kroz pesmu", u Muzičkoj školi "Isidor Bajić". Kažu da će to biti spektakl!

Naš hor je će, za kraj godine, podeliti sa svojim sugrađanima repertoar na kom smo vredno radile, ali ujedno, želimo da učinimo i dobro delo, ono najplemenitije, da budemo humani. Repertoar je raznolik, od starogradskih i izvornih srpskih, preko grčkih, ruskih, mađarskih i jevrejskih, do romansi i pesama iz poznatih filmova – opisuje Ember.


Planovi za naredni period su im da se odazovu pozivu Pevačkog društva Maribor i otputuju u ovaj grad. Takođe žele da se povežemu sa drugim horskim udruženjima iz zemlje i inostranstva i da apliciraju za još neke domaće i međunarodne projekte.

Upravo smo se prijavili na nastup u Temišvaru, koji će biti sledeće godine prestonica kulture i na taj način ćemo da promovišemo muzičku i kulturnu baštinu naroda i narodnosti iz Vojvodine, a svakako i naš grad – ističe predsednica ovog simpatičnog hora.

Oceni vest:
14
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan