NOVOSADSKI BREND KOJI SE PRODAJE U JAPANU: Mirišljava "Sofi" u centru grada (FOTO)

NOVOSADSKI BREND KOJI SE PRODAJE U JAPANU: Mirišljava "Sofi" u centru grada (FOTO)

Čim stupite u prostorije ove predivne radnje u Pašićevoj 9, prvo što će vas dočekati jesu mirisi. Mešavina lavande, ruzmarina, mente, istog trenutka transportovaće vas na prostranu livadu ispunjenu cvećem i prizvati vam u sećanje sunčane dane ispunjene mirom.

Vlasnici "Sofi kozmetike" su Draženka i Goran Šoć, mladi bračni par koji je po ćerki Sofiji nazvao svoju liniju prirodne, ručno rađene kozmetike, koju mirne duše možete koristiti bez bojazni od uticaja na životnu sredinu, testiranja na životinjama i dodavanja nepotrebne hemije samo zarad pojačavanja mirisa, a bez prave funkcije. Razgovor o njihovim proizvodima, koji su dočekali i izvoz u Japan, vodili smo s Draženkom.

Vaše proizvode, pored prelepog mirisa i izgleda, odlikuje i promišljen dizajn. Isto se odnosi i na prostorije u kojima ih trenutno poslujete? Ko je bio zadužen za vaš vizuelni identitet?

- Prostor je sređivao studio iz Beograda “Autori“, poznati po “Terra panonica“ projektu iz Mokrina. Imali smo sreće sa lokalom, šetala sam se često Pašićevom ulicom i uvek sam se pitala kako lokal u kom se sada nalazimo zapravo izgleda, kakve su mu “kosti“. Lokal je bio u zakupu porodice Prodanović koja je izrađivala kape, i to u trajanju od 70 godina. Oni su taj prostor sredili po svom ukusu, a ceo je bio obložen lamperijom, spuštenih plafona. Nije se videlo kako lokal zaista izgleda ali se meni činilo da ispod te lamperije živi odličan prostor prepun potencijala. Mi smo sve zajedno sa studiom "Autori" sljuštili, dobili smo kupolu na plafonu i odličnu polaznu tačku za dalji rad.

Zgrada u kojoj se nalazimo je inače jedna od retkih koja je preživela bombardovanje Austrougara, tako da je dosta toga ostalo autentično, poput vrata i stolarije, i sve smo to uspeli da zadržimo.

- Nama je i u izradi kozmetike vrlo bitno da zadržimo pristup i sastojke koji su tradicionalni za naše podneblje. Klonimo se popularnih ulja poput argana, makadamije, svega onoga što naše bake nisu bile svesne ni da postoje. Okrećemo se pre ka uljima klasičnim uljima poput badema. Etikete za sve proizvode delo su po nama najboljeg lokalnog, novosadskog studija za dizajn “Studio Peter Gregson“. Sa svima smo imali odličnu saradnju, veoma nam se dopadalo to što su već radili i znali smo šta ćemo otprilike dobiti.

Kako ste uopšte odlučili da se pozabavite proizvodnjom sapuna i kupki, a vremenom i ostalih kozmetičkih preparata?

- Moj suprug Goran je završio svoj postdiplomski rad i postavilo se pitanje toga čime će se dalje baviti. Želeli smo da nešto zajedno radimo i da to nešto bude kreativno. Odlučili smo da to bude proizvodnja šumećih kupki i sapuna, a kako smo od tih osoba koje kada se na nešto odluče ne odustaju i guraju projekat do kraja, došli smo do toga da postojimo i danas, osam godina kasnije. Prvo smo izbacili šumeće kupke, ali interesantno je da su proizvodi koje smo prve izradili i danas aktuelni i da se vrlo lepo prodaju. Nismo puno širili asortiman i imali mnogo novina, već smo uporno radili na već osmišljenim. Na početku smo asortiman prodavali po sajmovima zanatlija, dok smo kasnije prešli i na veće lance za prodaju kozmetike, “DM“ i “Lilly drogeriju“. Što se tiče distributera, imali smo sreće, više su nas pronalazili nego što smo se mi trudili njih da “uvijamo“. Naš lični prodajni objekat smo dugo tražili i za to su se baš poklopile sve kockice, a prostoru smo dali život puštajući dobar dobru muziku, najčešće dobar džez, Biseru Veletanlić, vrlo nam je bitno da se kupci osećaju prijatno u našoj prodavnici.

Koje vrste proizvoda čine asortiman "Sofi kozmetike"?

- Sapuni (od 280 dinara), šumeće kupke, balzami za usne (260 dinara), ulja za negu tela (od 460 do 480 dinara), prirodni dezodoransi (500 dinara), maske za lice (670 dinara) i, od skoro, kreme za negu lica (960 dinara). Posebno sam oduševljena našim kremama za lice, na kojima smo radili dve godine. One su hidrantne, nisu teške a vrlo lepo neguju kožu. Drago mi je da se svi proizvodi podjednako prodaju.

Koji su tvoji omiljeni sastojci za proizvode?

- Bademovo ulje mi je omiljeno. Zimi naravno preferiram proizvode toplih mirisnih nota, leti mi prijaju proizvodi sa svežijim mirisima poput mente i limun trave. Ne možemo baš da nađemo ulja proizvedena u lokalu pa “namirnice“ nabavljamo gde stignemo ali se trudimo da budu kvalitetna i po mogućnosti specifična za naše krajeve.

Kakvi su dalji planovi za "Sofi"?

- Trenutno radimo proizvodnju za robnu marku u Rusiji. Na njihovom tržištu se javila prilika i za partnerstvo sa već postojećim brendom i za dalje širenje, što bi nam predstavljao veliki izazov ali i zadovoljstvo. Dobili smo poziv jedne vrlo zadovoljne mušterije i preko nje sada izvozimo i prodajemo našu kozmetiku i u Japanu.

Razgovarala: Biljana Kovačević Gošić
Fotografije: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com

Oceni vest:
21
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan