NOVOSADSKI BREND: Majčinstvo kao pokretačka snaga za privatni biznis

NOVOSADSKI BREND: Majčinstvo kao pokretačka snaga za privatni biznis

Milica Grujičić živi i radi u Novom Sadu, gde je zaposlena kao glumica u Srpskom narodnom pozorištu. Šira domaća javnost gledala ju je u serijama "Greh njene majke" i "Nepobedivo srce", a mnoge mame u Srbiji upoznale su je kao mozak operacije koji se krije iza brenda "Milili Woven Wraps".

Po svojoj delatnosti firma “Milili” je jedinstvena na Balkanu, a bavi se izradom tkanih marama za nošenje beba. Kako se odlučila na taj poslovni korak, zbog čega marame preporučuje svim majkama, kao i priču o pretežno majčinskoj tradiciji nošenja dece upravo u marama tj. šalovima i onom instinktivnom u nama, što smo u modernom konzumerskom društvu zaboravili – Milica je ispričala za portal mojnovisad.com.

- Osnovna ideja iza firme “Milili” je olakšavanje života roditelja i olakšavanje života deteta, da bude mirno, da ne bude plača, da deca budu zadovoljna, a roditelji opušteniji i aktivniji. Ja sam to sa svojim detetom doživela, u svom okruženju sam upoznala još takvih mama, a preko interneta i čitavu zajednicu koja na taj način podiže svoju decu. Na primeru sopstvenog majčinstva pronašla sam inspiraciju i želju kako da prvenstveno olakšam odrastanje svom detetu, a u isto vreme celu ideju sam gledala i iz vizure potrošača, to jest, šta bih ja volela da imam za sebe. Ono što sam zamislila nisam mogla da pronađem u Srbiji, htela sam da nosim tkane marame kakve sam videla u inostranstvu. Glavne smernice bile su mi lepota, izdržljivost i praktičnost i mislim da sam ih u potpunosti ispratila. Takva odluka puno mi je olakšala život, u svim mogućim situacijama. Ja sam svoju ćerku počela da nosim prvo u slingu (marami s prstenovima), kad je imala 5 meseci. Svakodnevne aktivnosti, a i kretanje kroz grad, postali su jednostavniji, prirodniji i prijatniji – kaže na početku razgovora Milica Grujičić.


Zbog čega bi marame za nošenje dece preporučila pre konvencionalnih metoda?

- Svakom čoveku, a posebno detetu, potrebna je bliskost. Svi roditelji znaju koliko se dete lakše smiri kada ga primite k sebi. Komunikacija i kontakt sa bebom neverovatno mnogo znače i roditelju i detetu. To je važno za obostrani razvoj. Mir i komunikacija. To je prvo. Drugo je onaj praktični deo i osećaj sigurnosti. Marama se idealno namešta i prilagođava i roditelj je taj koji kontroliše sve, potporu za kičmu, za sedište, za uzrast, za položaj pri nošenju itd. Sve je vrlo jednostavno i logično, samo treba pratiti kako dete raste i saživeti se sa tim. Treće: kretanje po gradu ili po prirodi, svejedno, mnogo je lakše, bez obzira što nosite dete. Pravilno je nositi dete okrenuto ka sebi, ne preporučuje se nošenje ka napred. Četvrto: mame vrlo često nemaju dovoljno vremena da se sređuju, a znam koliko im je bitno i da se same dobro osećaju. Osim neverovatne praktičnosti, “Milili” marame za bebe su i fenomenalan estetski dodatak. Peto: materijal je potpuno prirodan, organski pamuk i lan, divan, dugotrajan i očaravajući. Lako se održava. I šesto: ne zauzima gotovo nikakav prostor u stanu itd. Postoji još dosta razloga zašto su marame odlično rešenje.

Kako si došla na ideju da počneš sa izradom marama i gde si se prvi put upoznala sa tim stilom života?

- Tragajući za danas standardnom evropskom maramom, koja ima određene dužine, tkanje itd. Marame za bebe zapravo su neka vrsta svetske majčinske tradicije koja se širom sveta praktikovala hiljadama godina. Ona je nastavila da se održava na sve četiri strane sveta, ali na zapadu je industrijska revolucija promenila mnogo toga, pa čak i ono što nam je po prirodi urođeno i normalno. O većini stvari čovek ni ne razmišlja dok ne postane roditelj, a onda, jednog trenutka se pojavi gomila proizvoda koji su ti, navodno, neophodni. Oko mnogih stvari sam se zaletela, da bih kasnije shvatila da su mi bile potpuno nepotrebne. Sigurna sam da postoji još majki sa sličnim iskustvima, kojima bi ovaj stil života pomogao u svakom smislu.


Šta su osnovni principi koje pratiš u svom poslovanju, kako izgleda proces izrade i kako se tvoji proizvodi pravilno održavaju?

- Sve “Milili” marame tkane su i rađene u Švedskoj. Sarađujem sa ozbiljnom porodičnom firmom koja se od 17. veka bavi tim poslom i koja u potpunosti ispunjava sve standarde etike, praktičnosti, estetike i kvaliteta. Pravilno održavanje marama je vrlo jednostavno – peru se u mašini na 40 stepeni i normalno se peglaju na programu za pamuk ili lan. Za takav proizvod je najvažnije da je kvalitetan i da može dugo da se koristi. Nekoliko saradnika i ja ovde u Srbiji radimo na dizajnu i uskoro predstavljamo novi. Dosta dugo smo radili i to je bio jako zanimljiv proces. Etike što se tiče, tekstilna industrija ume da bude vrlo surova i izrabljivačka, a mi, obični ljudi, često i ne razmišljamo o tome, o našoj garderobi ili posteljini, na taj način, tako da sam vodila računa o tome sa kim sarađivati.

Na kakve si reakcije i komentare nailazila do sad?

- Sve povratne reakcije do sada su bile odlične. Imam zadovoljne mušterije iz bukvalno celog regiona. Na početku poslovanja, stručnim savetnicama za nošenje dece slali smo naše proizvode na testiranje, i od njih smo takođe dobili odlične ocene i reakcije. Na Fejsbuk stranici objavimo informaciju da ćemo vršiti testiranje i svako ko je zainteresovan može da nam se obrati. Smatram da je jako važno da majke vide i probaju proizvod, a za ljude iz Novog Sada postoji i opcija da posete jedan zanimljiv showroom i na licu mesta probaju maramu.


Jesu li “Milili” marame pogodne za sve roditelje?

- Marame mogu da nose sve majke, potpuno nezavisno od njihove trenutne fizičke kondicije. Čitav fazon vezivanja i zatezanje materijala omogućava potpunu kontrolu nosiljke. Dete se u marami nalazi u idealnom položaju koji je prijatan, a to je dobro i za telo roditelja .Težina deteta se savršeno rasporedi. Mnogi ljudi ne nose decu pravilno, nose ih okrenute ka napred, da posmatraju svet oko sebe, što je za bebe često i previše stimulacije, a nije baš ni najbolje rešenje za karlicu. Osim toga, zbog gravitacije koju nikada ne možemo da zanemarimo, veće je i opterećenje na kičmu roditelja ako nosimo dete na pogrešan način. Kada dete nosimo okrenuto prema sebi dolazimo u prirodan odnos, onakav kakav je i kada ga prvi put prigrlimo. Kvalitetna marama ne može da popusti, niti da sklizne i razveže se... Postoji preko 50 načina kako marama može da se veže. Kroz to, mi svoje telo učimo novoj koordinaciji koju pre toga nismo imali. Marama nam dodatno aktivira i mozak i mišiće, što je uvek poželjno. Dete je stalno uz vas i ono na taj način upija svet oko sebe, oseća vas i vaš ritam hoda. Moje dete nikada nije plakalo nošeno u marami, prateći moj ritam i slušajući moje otkucaje srca uvek je bilo mirno i zadovoljno kad god bismo išle kroz grad, bilo kuda. Zvanična istraživanja pokazala su da deca manje plaču kada su nošena i svi roditelji to i po iskustvu znaju. Sve naravno zavisi od toga kakav roditelji žele odnos sa svojim detetom i kakvu vrstu komunikacije sa njim žele da uspostave. To je poenta.

MAJKA, GLUMICA I PREDUZETNICA: "Od kada sam postala mama postižem više i ništa mi nije teško. Osim osećaja roditeljske odgovornosti razvila mi se i neverovatna kreativna potreba. Stižem svuda, radim, imam probe, komuniciram svakodnevno sa ženama koje su zainteresovane za marame i upoznajem ih sa tim zaista jedinstvenim načinom života. Roditeljstvo je pokretačka snaga," kaže Milica.

Razgovarao: Mladen Borocki
Fotografija: Teodora Nenadov
Ilustracija: Sanja Janković

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan