NOVOSADSKI GURMANLUK: Čvarci "od Jagode" idealni za dijetu (FOTO)

NOVOSADSKI GURMANLUK: Čvarci "od Jagode" idealni za dijetu (FOTO)

Mali, veliki, hrskavi, masni, žilavi, duvan, zlatno žuti ili malo bleđi, tvrdi, meki, pravljeni sa mlekom ili bez njega – odvajkada omiljena poslastica na trpezi mnogih Novosađana jesu vruć 'lebac i vrući čvarci, koji bi, po pravilu, trebalo da se tope u ustima.

Većina naših sugrađana koji vole čvarke ima prefinjen ukus, odnosno visoke standarde kad je ova vrsta mesne prerađevine u pitanju. Mnogi im čak i tepaju, te ih nazivaju "bombonama od svinje".  

Iako je veoma teško napraviti listu novosadskih prodavnica i mesara u kojima se mogu naći najkvalitetniji i najukusniji čvarci, reporteri portala mojnovisad.com pokušali su da se izbore i s tim zadatkom…Nažalost, nigde nam nisu ponuduli da ih probamo kako bismo doneli pravi sud o tome gde se prodaju zaista oni najbolji, ali po onome što smo čuli od brojnih kupaca, najukusniji su "čvarci od Jagode" kako u “posnoj“ varijanti, tako i oni ljuti. Situacija je nerešena kada su u pitanju mesare “Štrand“ i “Šakan”, a takođe mnogi hvale i čvarke iz specijalizovanog Butika čvaraka, Ipak, pojedini Novosađani smatraju da su im čvarci bili mnogo lepši i mekši kada su tek otvorili prodavnice u gradu.

Kao i u svemu, i u topljenju čvaraka postoji puno regionalnih razlika. Kako saznajemo od prodavaca na Limanskoj i Futoškoj pijaci, koji nisu bili preterano raspoloženi za priču, čvarci u Sremu su mali i hrskavi, u Bačkoj malo veći, a na severu Bačke i u Banatu baš krupni i veliki.


U butiku čvaraka na Limanskoj pijaci cena im je 700 dinara, možete da birate između sitnijih i onih malo krupnijih, prošarani su (imaju i mesa) i žuti su kao dukat. Prodavačica koju smo zatekli tamo kaže da ne sme da otkriva tajnu "alhemičara" kako se od sala dobija ovaj ukusni specijalitet. Osim na Limanskoj pijaci, butik čvaraka otvoren je i u Hadži Ruvimovoj 45, takođe posluju i u centru Novog Sada, kod okretnice dvojke, preko puta Srpskog narodnog pozorišta, a njhovi proizvodi na raspolaganju su i na štandu na Najlon pijaci.

Novosađanka Aranka često ovde kupuje čvarke i, kako kaže, za sada su joj u ovoj specijalizovanoj prodavnici najbolji, ali ne spori da su čvarci odlični i u mesari "Štrand".

U mesari "Šakan" čvarci idu kao alva, a ako poranite možda vam se i posreći da probate zaista kvalitetne i hrskave "bombone od svinje". Tačnije, u ovoj mesari možete da ih kupite jedino u ranim jutarnjim satima, jer kasnije ih već nema, pošto se brzo rasprodaju.


Miodrag S.
iz Novog Sada kaže da najviše voli kad čvarke topi sam, ali to čini kada ode u selo. Njemu se, kako kaže, najviše sviđaju kockasti čvarci, kod kojih se, kad ih pregrize, vidi bela masnoća.

- Ne volim kad su prepečeni i preterano hrskavi jer tu ne osetim ukus čvarka – kaže Miodrag i dodaje da su mu najlepši oni na pijačnim tezgama.

S druge strane, Mile D. kog smo zatekli na Limanskoj pijaci, otkriva da uopšte ne voli klasične čvarke, već da obožava duvan-čvarke koji se pola sata ranije izvade i procedi se mast iz njih, pa tada ostanu vlažniji za nijansu od onog što se obično prodaje pod tim nazivom. Inače, duvan čvarci koštaju od 1.000 dinara do 1.300 dinara.

Na Futoškoj pijaci takođe postoji velik izbor čvaraka, ali ono što nam je priviklo pažnju jesu "čvarci od Jagode" – kako ljuti, tako i "posni". Kada smo upitali prodavca, "kako to – od jagode?", on nam je objasnio šta je po sredi.

- U pitanju je Jagoda, sada već pokojna svinja koja je bila u klimaksu. Bila je mnogo ljuta zbog toga i imala je manjak hormona, pa smo je zato pretopili u čvarke. Zbog te njene naravi i čvarci su ljuti – kroz šalu kaže prodavac koji se predstavio kao Vladimir Putin. On dodaje da su ovo posni čvarci, od svinje Jagode, jer u njima nema mleka ni jaja.- Kada neki muškarac kod mene kupi ove posne čvarke, prejede se i posle nema želju da gleda komšinice. Osim toga oni su dobri i za dijetu, a evo i kako. Ovo je najbolji recept za mršavljenje: kupac kad kupi čvarke, on je na jednoj, a čvarci na drugoj strani. Konzument ne sme da ih dodirne, a ima želju. Tada od muke muke dobije stres, počne da se topi i tako mršavi –
kaže ovaj šaljivi prodavac.

Na svu sreću, danas postoji i veliki izbor čvaraka od soje za vegetarijance, a kako saznajemo od Novosađanke Sandre, njoj su najlepši oni koji se mogu naći u prodavnicama lanca "Idea".

Tekst: Ljiljana Natošević-Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
10
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan