Novosadski osnovci skandirali "Ubij, zakolji...", nastavnica odreagovala

Novosadski osnovci skandirali "Ubij, zakolji...", nastavnica odreagovala

Nastavnica iz jedne novosadske osnovne škole je pre neki dan na roditeljskoj Viber grupi napisala: "Dobro veče. Molim roditelje dečaka da porazgovaraju sa svojom decom o današnjem ponašanju u svlačionici posle časa fizičkog. Pevanje pesme 'Ubij, zakolji da Šiptar ne postoji' je u školi najstrože zabranjeno. Razumem da verovatno ni ne znaju šta to znači, ali ih to ne opravdava".

Ona je dodala da su neki đaci odmah "priznali i rekli da su pogrešili sa tim pevanjem", dok su drugi negirali da su u tome učestvovali.

Svako od njih najbolje zna da li je pevao ili ne. Oni su još uvek deca, takve teme nisu za njih i zajednički nam je zadatak da ih učimo i vaspitavamo, da objasnimo zašto je nešto loše i da toga oni budu svesni – napisala je nastavnica roditeljima.

Ona je samo jedna od mnogobrojnih u Srbiji koja se sa sličnim situacijama u školi i školskom dvorištu susreće sve češće. Ova nastavnica je odreagovala, ali ima i onih koji preko toga pređu, baš kao što uradi i većina građana kad na ulici prođe pored grupe huligana koji uzvikuju ovakve ili slične uzvike koji se smatraju krivičnim delom izazivanja rasne, nacionalne, verske ili druge mržnje i netrpeljivosti ukoliko ih skandira osoba starija od 18 godina, podseća N1.

U slučaju pomenutih dečaka u školi kazne mogu biti usmene, ako im ih neko izrekne ili bar ukaže da je takvo ponašanje neprimereno.

Skandiranje "ubij, zakolji da Šiptar ne postoji!" u svlačionici škole, za Marka Milosavljevića iz Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, organizacije koja dugi niz godina organizuje susrete mladih širom regiona je, nažalost, očekivano.

Ukoliko predstavnici vlasti pogrdno nazivaju Albance "Šiptarima" ili "terorističkim ološem", a poručuju ljudima koji beže od rata i siromaštva da Srbija "neće biti parking za migrante" onda se vrlo lako diskriminatorske prakse, rasistički istupi i generalno nasilje normalizuje i podstiče – rekao je Milosavljević za portal N1.

Upravo su Albanci, uz Hrvate, manjina prema kojoj mladi imaju najnegativnije stavove, a kao novina pojavljuju se i migranti, pokazalo je istraživanje CEPORE – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine. Negativno su okarakterisani i Romi i pripadnici LGBT populacije.

Ono što je proteklog vikenda mladima u Srbiji, ali i širom regije između ostalog ponuđeno je i kako selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi psuje "šiptarsku" majku, a navijači reprezentacije Srbije u Beču, kako se moglo videti na društvenim mrežama, skandiraju isto što i dečaci posle fizičkog u svlačionici jedne novosadske škole:


Policija u Beču zvanično je potvrdila da su snimci autentični te da su preduzeli mere iz svoje nadležnosti.

U Srbiji na ovakva i slična skandiranja policija ne reaguje, zaključuje N1.

Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kako se kod nas sve lako menja

  pre 532 dana i 18 sati

  Mislim da samo treba da sačekate proleće.
  Brzo će se promeniti medijske definicije o političkoj korektnosti.

  Oceni komentar:
  6
  0