Novosadski pisci u užem krugu za NIN-ovu nagradu

Novosadski pisci u užem krugu za NIN-ovu nagradu

Romani pisaca i spisateljice iz Novog Sada našli su se u užem izboru za NIN-ovu nagradu. Tišma, Čanak, Tripković, Šajtinac imena su čija dela će se boriti za prestižno književno priznanje.

"Astal tiš riba friš. Život pesnika: political nigredo" Slobodana Tišme je prvi deo najavljene trilogije i reč je o svojevrsnoj ispovesti, portretu umetnika u mladosti. Tišma je već jednom dobio NIN-ovu nagradu, za roman "Bernardijeva soba", piše 021.rs.

"Klara, Klarisa" Marijane Čanak je neobičan roman koji nas u tkivo priče uvlači pričanjem nalik na korenje, sve je snažno isprepleteno; svesno i nesvesno u psihi glavne junakinje, ženski arhetipovi koji iskrsavaju kroz knjigu, blizanačka priča koja se razvija pred nama u dva pripovedačka glasa: ženski i muški, zapisala je književnica Tanja Stupar Trifunović.

U užem izboru je i "Klub istinskih stvaralaca" Milana Tripkovića, kojeg ljudi neretko mogu da sretnu u novosadskom Bulevar Books-u. Kako je zapisala književna kritičarka Vladislava Gordić Petković, "Klub istinskih stvaralaca" podsmeva se taštini, ideologiji i nostalgiji, mangupski žonglirajući specifičnostima Novog Sada.

U uži izbor ušao je i Uglješa Šajtinac sa romanom "Koljka i Šašenjka". Zrenjaninac po rođenju, Šajtinac je diplomirao u Beogradu, a od 2003. do 2005. bio je dramaturg u Srpskom narodnom pozorištu, nakon čega je počeo da predaje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Književna dela Slobodana Tišme i Marijane Čanak objavljena su kao izdanja manjih izdavača iz Novog Sada - "Klara, Klarisa" u izdanju Bulevar Books-a, a "Astal tiš riba friš" u izdanju Nojzaca, dok je Tripkovićev roman objavila "Fabrika knjiga".

Sva tri romana pisaca iz Novog Sada koja su se našla u užem izboru za prestižnu književnu nagradu promovisana su u knjižari Bulevar Books.

Ostatak teksta možete pročitati preko ovog linka.

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan