NOVOSADSKI SUD: Banka dužniku kredita u švajcarcima mora da vrati  2,45 miliona dinara

NOVOSADSKI SUD: Banka dužniku kredita u švajcarcima mora da vrati 2,45 miliona dinara

Organizacije Efektiva saopštila je doneta prva prvostepena presuda kojom je odlučeno da su odredbe ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima ništavne. Kako navode, Osnovni sud u Novom Sadu doneo je presudu koja se u poptunosti oslanja na stav Vrhovnog kasacionog suda iz prošle godine.

Kako navodi Efektiva, radi se o kreditu iz 2007. godine, koji je podignut u iznosu od 85.000 chf.
Nalazom veštaka je utvrđeno da je korisnik na ime otplate kredita ukupno vratio iznos od cca 10.800.000 din, a da bi indeksacijom tog kredita u evro, za isti period otplate vratio oko 8.350.000 din – dodaje se u saopštenju.

Sud je, kako dodaju, presudio da banka dužniku mora da vrati razliku od 2.450.000 din.

U narednom periodu očekujemo još ovakvih presuda, s obzirom da se radi o pravnom pitanju za koje je Vrhovni sud zauzeo jasan stav o nedozvoljenosti ugovaranja valutne klauzule u CHF – ističe Efektiva.

Podsetimo, u aprilu prošle godine Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je ništavna odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava. Ništavan je ugovor o kreditu i ukoliko banka pre zaključenja ugovora njegovom korisniku nije dostavila pisanu informaciju o svim rizicima i mogućim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.

VKS je tada sugerisao kao privremenu meru i zabranu aktiviranja hipoteke.

Reagujući na ovu odluku Vrhovnog suda, ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da je dobra vest što je VKS zauzeo stav o ugovorima koje su banke sklapale sa korisnicima kredita u švajcarskim francima, ali je i dodala da je reč o “pravnom stavu koji nije obavezujuća odluka”.

Prema tadašnjim podacima, u Srbiji je oko 16.800 građana zaduženo u francima, a njihov dug prema bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute. Oni koji su pre nešto više od decenije uzeli kredite u švajcarskoj valuti, najčešće za kupovinu stana, mesečna rata porasla je i troduplo, jer je franak od 2007. godine do danas sa 48 dinara porastao na oko 104 dinara.

Neposredno pre odluke Vrhovnog kasacionog suda građani sa kreditima u švajcarskim francima protestovali su ispred ovog suda u Nemanjinoj, a neki od njih su štrajkovali i glađu tražeći da se sud izjasni da li su krediti u “švajcarcima” ništavni ili ne. Protest ispred Vrhovnog kasacionog suda ogranizovalo je Udruženje građana zaduženih u francima CHF Srbija jer je, kako su naveli, Kasacioni sud u nekoliko slučajeva dosad donosio kontradiktorne presude povodom tužbi građana koji su zaduženi u švajcarskoj valutu, pa je jedan od zahteva članova CHF Srbija da taj sud donese jasan stav po kojem će postupati sudovi.

Ostatak vesti možete da pročitate OVDE.

Izvor: Insajder

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan