NOVOSADSKI VUNDERKIND: Počeo da čita s dve godine, a da komponuje s tri

NOVOSADSKI VUNDERKIND: Počeo da čita s dve godine, a da komponuje s tri

Sedmogodišnji Novosađanin počeo je da komponuje sa tri godine, a sa četiri je postao najmlađi učenik muzičke škole "Isidor Bajić" u istoriji te ustanove.

Dečak Marko Živković iz Novog Sada naučio je da čita i piše u drugoj godini, a na geografskoj karti se još tada snalazio mnogo bolje od većine osnovaca. Marko sada ima sedam godina, nova interesovanja i nove talente, među kojima je i dar za muziku zahvaljujući kojem je ovaj mali genijalac sa 3 godine počeo da komponuje. Priča o malom genijalcu objavljena je u emisiji "Kvadratura kruga" koja se emituje na RTS.

Pre pet godina, kada je imao samo dve, ovaj neodoljivi dečak pred kamerama RTS čitao je na ćirilici ispisane rečenice sa table u Dunavskom parku u Novom Sadu, bez ijedne greške. Pokazivao je Marko i gde se nalazi Japan i ispravio svoju mamu koja mu je rekla da se ova država nalazi u Evropi.

– Ne. Nego je u Aziji  – objasnio je mališan.


Sa 22 meseca, Marko je počeo da prepoznaje slova i reči.

Njegova majka Ksenija Živković ispričala je da je sve krenulo kroz igru. Kada je dečak propričao, roditelji su shvatili da zna i da čita.

Ubrzo je sam pokazao sam interesovanje i za latinična slova, pa ih je ubrzo i sam prepoznavao. Roditelji kažu da ga nisu forsirali, već je sam to želeo.

Radmilo Mulić, vlasnik knjižare "Velika i mala knjiga", gde je Marko prvi put došao s ocem kada je imao manje od dve godine, kaže da je najpre mislio da je dete došlo da bi se igralo na toboganu ispred prodavnice knjiga.

– Kada sam ga pitao da li je došao zbog tobogana, on je rekao: "Idem da čitam". Sve što je video, on je počeo da čita i izgovara svojim bebećim glasom, jer Marko je u tom trenutku beba – prisetio se knjižar.


Danas ovaj mališan ima sedam godina, đak je prvak i učenik muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu u koju je primljen kao najmlađi đak u istoriji te škole.

– Najveće iznenađenje je bilo to što je Marko poznavao teoriju muzike bolje od 99 odsto učenika koji završe nižu muzičku školu. Kada sam ga pitala kako je moguće da tako dobro zna teoriju, koja je vrlo apstraktna, rekao mi je: "Počeo sam da čitam sa dve godine, a da komponujem sa tri. Mene je za muzika vukla, ja sam želeo da naučim i teoriju. Tata mi je pronašao na internetu teoriju Marka Tajčevića, ja sam je pročitao i naučio" – priča Markova profesorka klavira, Milena Apić.

Opširnije o Marku možete pročitati OVDE

Oceni vest:
15
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan