"NOVOSTI": Zbog Čankove izjave na TV Hepi ugrožen savez LSV i SNS u Novom Sadu?

"NOVOSTI": Zbog Čankove izjave na TV Hepi ugrožen savez LSV i SNS u Novom Sadu?

Nedavno izrečeni stav lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) da je "Kosovo nezavisna država" kao i čitav niz drugih, potpuno različitih, gledišta u odnosu na vladajući SNS o krupnim državnim i političkim pitanjima, ponovo je aktuelizovao pitanje održivosti koalicione saradnje ligaša i naprednjaka na lokalnom nivou.

Tu opciju, kako pišu "Novosti", dodatno je "podgrejao" i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je u intervjuu za taj beogradski dnevni list izjavio da su zahtevi da SNS raskine koaliciju sa Ligom "potpuno logični, razumni i prirodni" jer, kako je naveo, teško je običnom čoveku da razume kako funkcioniše "komunalna koalicija" kad su stavovi o političkim, stranačkim i ideološkim pitanjima potpuno različiti.

To se pre svega odnosi na koalicionu saradnju SNS i LSV u Novom Sadu koja se, imajući u vidu izjave obeju strana, uspešno sprovodi evo već u drugom mandatu vladajuće većine grada.

Gradonačelnik Miloš Vučević, koji je i potpredsednik SNS, ranije je u više navrata izjavljivao da je u Novom Sadu napravljena koalicija pre svega radi efikasnijeg rešavanja komunalnih i tehničkih problema:

– Mogu da razumem da pojedine stranke unutar koalicije imaju različite poglede o određenim temama. Poštujem svačiji stav. A možda je i pošteno da Liga i kaže šta misli o tome, nego da nešto bude uvređena – smatra Vučević, a prenose "Večernje novosti".

Da podsetimo, predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je nedavno za televiziju Hepi da misli da je "Kosovo nezavisna država".

– Ako odete u Đakovicu onda vidite da imaju svoju policiju, svoje sudstvo, policijski sistem koji funkcioniše – rekao je tom prilikom Čanak, dodavši da je nakon razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem došao do zaključka da su njegovi stavovi "u nekim sferama što govori, istina, a u nekim sferama to su politički konstrukti".

– Nije baš crno-belo. Ali da se zatvore oči, da patriotski ne vidiš ono što je stvarnost, to nije dobra politika – zaključio  je Čanak.

Sporna i rezolucija o Srebrenici

Opozicija u novosadskom parlamentu, koju čine SRS i DSS, kad god se za to ukaže prilika, kritikuje saradnju naprednjaka i ligaša.

– Liga s jedne strane učestvuje u vlasti i koristi njene "blagodeti", a s druge ne podržava stavove koalicionog partnera i vodi svoju politiku – rekli su radikali za "Novosti".

A Gradski odbor DSS je nedavno zatražio da ligaši budu izbačeni iz gradske vlasti zbog predloga da parlament Srbije usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Сремац

  pre 924 dana i 12 sati

  Чанак др Ненад већ дуже времена живи на грбачи грађана и обавља прљаве послове за сваку власт. Омиљан је у Приштини, Загребу, Подгорици где јавно пљује по Србији. Он би требао да заврши у затвору, а не у подели власти и управљању комуналним предузећима града.

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Gabriela

  pre 923 dana i 18 sati

  Eto ja sam bas i nesto uvredjena Milose Vucevicu konkretno zbog AUNS, a ti se i dalje pravi da ne znas zasto. I isplati postenim i trpeljivim ljudima zaostale kamate. Pozdrav, Gabriela Pakaski dipl.ph

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Ako ćemo o institucijama

  pre 923 dana i 15 sati

  E, pa Nenade Čanku, tokom 40-tih godina prošlog veka, imala je i NDH kao i Nemačka ovde policiju, sudstvo i opštinske ograne koji su funkcionisali.
  Pa nije zadugo.
  Otići će amerikanci sa Kosova, zagadiće ga radioaktivnim otpacima jer imaju aerodrom i način da ih dopreme.
  Posle Kosovo nikom neće više trebati ni funkcionisati.
  I naravno da ćemo prvom prilikom voditi borbe oko njega.
  To vam je kao da stalno govorite da više nikad neće biti svetskog rata, a gomile ljudi samo na tom rade.

  Oceni komentar:
  0
  1