NS: Mali i veliki maturanti upoznali se sa vojnim pozivom

NS: Mali i veliki maturanti upoznali se sa vojnim pozivom

Prezentacija vojnog poziva održana je danas učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Tehničkoj školi "Mileva Marić Ajnštajn" u Novom Sadu. Prezentacija je održana u sklopu priprema za kvalitetnu realizaciju konkursa za prijem građanstva u Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu gimnaziju, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet VMA u školskoj 2017/2018. godini.

Prezentaciju je otvorio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, poručivši pristunim učenicima da je vojni poziv, još od vremena Cezara, častan poziv, kao i da je to poziv koji je potreban ovoj državi.

- Mnogi koji žele da apliciraju za vojni poziv ne znaju kako to da urade i zahvaljujem se Ministarstvu odbrane što mladima žele da predstave šta to nudi vojno obrazovanje. Iskreno verujem da će najbolji da se odluče za vojni poziv i da će uspeti da prođu visok nivo selekcije koje zahtevaju vojno-obrazovane institucije – kazao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.


On je poručio učenicima i učenicama da će nakon prezentacije biti pred odlukom koja će biti sudbonosna, te da, bez obzira kakva odluka bude, prethodno dobro razmisle.

Tokom prezentacije vojnog poziva učenicima su se obratili predavači sa vojno-obrazovanih institucija, kao i novosadski učenici i kadeti, koji već pohađaju vojne škole.

Potpukovnik Uroš Domazet, koji je ispred Ministarstva odbrane pozdravio učenike, poručio je da je konkurs ove godine otvoren za 100 učenika za Vojnu gimnaziju, 50 učenika za Srednju stručnu vojnu školu, 81 kadeta za Vojnu akademiju i 20 kadeta za Vojno-medicinsku akademiju.

- Svi kadeti i učenici su na budžetu Ministarstva odbrane, što podrazumeva smeštaj u internatu, besplatnu ishranu, uniformu, školski pribor, udžbenike i literaturu, sportsku opremu i mesečnu stipendiju u zavisnosti od godine studija i uspeha – objasnio je Domazet, dodajući da se nakon završetka školovanja dobija akreditovana diploma i sigurna i stalan posao.

Nakon prezentacije vojnog poziva, učenici su mogli da postavljaju pitanja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan