NS: Obeležen dan sećanja na stradale u saobraćaju

NS: Obeležen dan sećanja na stradale u saobraćaju

Na teritoriji Policijske uprave Novog Sada prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 11 mladih, dok ih je 86 teško povređeno, a lakše povrede zadobilo je njih 592.

Ove podatke iznelo je Udruženje "Aktiv NS" tokom akcije "Žrtve nisu senzacija nego opomena" koju je organizovalo povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Na štandu ispred Pravnog fakulteta postavljeno je 11 pari cipela simbolično označavajući izgubljene živote, čime je odata pošta mladima koji su poginuli u toku 2016. godine.

Predsednik Udruženja "Aktiv NS" Aleksandar Karanović kazao je da, prema statističkim podacima, Srbija ne prednjači po broju žrtava na putevima u Evropi, ali da su akciju organizovali kako bi se mladima stavilo do znanja koliku odgovornost imaju kada sedaju u automobil.

- Kod nas još uvek mnogi nemaju dovoljno svesti o važnosti vezivanja pojaseva u automobilu ili o tome zbog čega je neki zakon donet – naglasio je Karanović, dodajući da se pokazalo da je saobraćaj jedna od oblasti koja odnosi najviše mladih života. - Sigurno je da obrazovne ustanove više vremena treba da posvete obuci budućih vozača i tome šta je njihova obaveza i šta će njih same zaštititi kada sednu za volan.

Baš zbog toga što je bio Međunarodni dan studenata, akcija je realizovana u kampusu Univerziteta pa su svi studenti mogli da isprobaju "pijane naočare" i one koje simuliraju dejstvo LSD-a. Osim toga njima su prezentovani senzacionalistički i tabloidni naslovi medija o žrtvama saobraćajnih nesreća, jer je jedna od ideja akcije da se prenese poruka da žrtve nisu senzacije o kojima se izveštava u medijima, već opomena da se uči na tuđim greškama i vodi računa o svom ponašanju.

Studentkinja Ivana Čordaš istakla je da niko ne može biti dovoljno siguran da mu se u saobraćaju neće nešto dogoditi, te da zbog toga misli da mladi treba da paze na svoje stanje kada sedaju u automobil.

- Nesreće se najčešće dešavaju kada su mladi u pijanom stanju ili pod dejstvom nekih narkotika, a bitan faktor je i brza vožnja – kazala je Ivana Čordaš, dodajući da bi preporučila svima da paze na zakone o saobraćaju i brzini kojom voze.

Njena koleginica Divna Prusac dodala je da se saobraćajne nezgode ne dešavaju samo zbog alkohola ili drugih štetnih supstanci, već i zbog toga što se tokom vožnje često koristi telefon.

- Mladi ne obraćaju pažnju na ono što je ispred ili iza njih u saobraćaju, a što se tiče vezivanja pojaseva ljudi misle da im neće ni trebati pojas – kazala je Divna Prusac.

Akciju je realizovalo udruženje građana "Aktiv NS" u okviru projekta "Izvesti-osvesti" koji finansijski podržavaju Gradska uprava za sport i omladinu i Kancelarija za mlade. U okviru tog projekta aktivisti udruženja su održali i radionice za studente žurnalistike sa Filozofskog fakulteta o tome kako preventivno mogu da utiču na svakodnevno izveštavanje o saobraćajnim nezgodama i ukazati na to da su one posledica nepoštovanja saobraćajnih propisa.

 

 

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan