NS: Počelo prijavljivanje za registraciju stambenih zajednica

NS: Počelo prijavljivanje za registraciju stambenih zajednica

Registracija stambenih zajednica je počela i u narednih šest meseci Novosađani moraju da održe sednice Skupština stanara, izaberu upravnika i upišu se u registar. Trebalo bi da izaberu predsednika Skupštine stanara, a ukoliko to ne učine, na raspolaganju su im, zasad, dvoje licenciranih, profesionalnih upravnika.

Jedan od njih, Dimče Gulevski, predočava da ko bude došao na čelo stambene zajednice, ne mora da prođe obuku, niti da ima sertifikat, ali obavezno mora biti stanar i vlasnik stana na dotičnoj adresi. Njegova obaveza je da primenjuje Zakon o stanovanju i održavanju zgrada i sve prateće pravilnike, prenose "Večernje novosti".

Gulevski je, inače, među prvih sedmoro polaznika obuke, koji su dobili licencu za upravika zgrade. Ističe da je posao upravnika izuzetno odgovoran i da podleže sankcijama u slučaju da se ne postupa po propisima. Kazne su visoke i do dva miliona dinara.

- Samim tim, svaki od upravnika mora da se dobro upozna sa zakonskim propisima, a da bi kvalitet života stanara bio povećan – predočava Gulevski. - Profesionalni upravnik sa licencom mora da ima, na primer, preduzetničku radnju ili d.o.o. da bi mogao da zaključi ugovor sa stambenom zajednicom o angažovanju.

U slučaju da u narednih šest meseci, odnosno do 12. decembra, Skupština stanara ne izabere stambenu zajednicu i novog predsednika, lokalna samouprava će im postaviti profesionalnog upravnika. U tom slučaju, njegov rad pada na teret stanara.

- Visina mesečne naknade svakog vlasnika stana biće propisana posebnim aktom lokalne samouprave – objašnjava sagovornik "Večernjih novosti". - U zavisnosti od potreba tekućeg i investicionog održavanja, stanari mogu odlučiti da troškovi budu određeni proporcionalno kvadraturi stana.

U odnosu na novije zgrade, gde za tekuće održavanje i sitne popravke nije potrebno puno novca, u starijim stambenim objektima, gde su dotrajali krovovi, oronule fasade, dotrajale instalacije, a liftovi se često kvare, radove će finansirati isključivo stambena zgrada. Novac stanari mogu obezbediti kroz donacije, kredit ili na neki drugi način. Bitno je da se svi nedostaci otklone, zbog bezbednosti ukućana, ali i prolaznika. 

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan