NS: Smanjuje se broj obolelih od gripa, vakcinacija se i dalje preporučuje

NS: Smanjuje se broj obolelih od gripa, vakcinacija se i dalje preporučuje

Broj obolelih od gripa na teritoriji Grada tokom poslednjih nedelja se smanjuje, saopšteno je u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Kako je rečeno, najviše oboljevanja od gripa bilo je pred Novu godinu, kao i u većini ostalih vojvođanskih opština. Sada dolazi do postepenog opadanja, međutim, u Novom Sadu je srednji prag aktivnosti virusa i dalje prisutan.

Gradski uslovi, boravak u zatvorenom, u školskim i radnim kolektivima, gradskom prevozu, sve su to preduslovi izuzetno pogodni za širenje virusa, napomenuli su u Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Epidemija u školskom kolektivu nije registrovana, za razliku od bolnica, što je prošle nedelje bilo aktuelno, ali s obzirom na početak drugog polugodišta, Institut za javno zdravlje Vojvodine pratiće situaciju i blagovremeno izveštavati javnost.

Vakcinacija protiv gripa i dalje se preporučuje. U Novom Sadu na raspolaganju je još oko 400 doza.

Kao i prethodne nedelje, od oboljenja sličnih gripu i akutnih respiratornih infekcija u Vojvodini, najviše obolelih registrovano je kod dece do 14 godina. Tokom druge nedelje januara smrtni ishodi, koji se mogu dovesti u vezu s prethodnim obolevanjem od gripa, registrovani su kod tri pacijenta iz Južnobačkog okruga. U Institutu za javno zdravlje Vojvodine, međutim, kažu da su to osobe koje već imaju oslabljen imunitet i neka hronična oboljenja, te je grip samo "kap ulja na vatru".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan