NSBI: Motorna vozila ugrožavaju bezbednost na novoj biciklističkoj stazi u Futogu (FOTO)

NSBI: Motorna vozila ugrožavaju bezbednost na novoj biciklističkoj stazi u Futogu (FOTO)

Početkom godine završena je biciklistička staza od Ulice Sime Matavulja u Novom Sadu do Dunavske u Futogu, čime je deonica međunarodne EuroVelo 6 biciklističke rute kroz Novi Sad u potpunosti završena.

Izgradnjom ove staze na nasipu, spojeni su Begeč i Futog sa Novim Sadom. Osim za lokalno stanovništvo kojem je ova omogućila lakše i bezbednije bicikliranje do grada, cikloturistima koji prolaze kroz Srbiju na međunarodnoj ruti EuroVelo 6 će biti još od većeg značaja, s obzirom da su pre izgradnje staze morali koristiti kolovoz. To je umnogome uticalo na izbor rute biciklista, koji su izbegavali vožnju nasipom zbog bezbednosti i mešanja sa motornim saobraćajem – navodi Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI).

Međutim, oni napominju da, iako je izgrađena biciklistička staza, bezbednost biciklista na ovom potezu nije unapređena.

 Nova biciklistička staza ne utiče na veću bezbednost iz više razloga, a glavni razlog je taj što nije fizički zaštićena od motornih vozila koja neretko koriste stazu kako bi se okrenuli, parkirali ili, čak i zaobišli rampu. Blatnjavi tragovi od točkova automobila su primetni skoro duž čitave trase što tokom mokrog puta može biti veoma opasno za bicikliste – upozoravaju.


Takođe, iz Incijative ističu da automobili svakodnevno, tokom celog dana zaobilaze rampu na nasipu kod Karin komerca, kako bi prešli vozilom do dela nasipa na kom je zabranjen saobraćaj motornih vozila i da ovo dodatno utiče na bezbednost biciklista i pešaka, uključujući i cikloturiste. Napominju da je sve više objava na društvenim mrežama, dodatni pokazatelj da je tema veoma bitna, a da se problem širi iz dana u dan i postaje sve veći.

– Uprava saobraćajne policije u Novom Sadu je u nekoliko navrata kontrolisala kretanje motornih vozila duž nasipa na mestima gde je zabranjeno kretanje motornih vozila, međutim te aktivnosti su se pokazale kao bezuspešne, s obzirom da se svaki dan sve više vozila kreće biciklističkom stazom na nasipu – ističu iz NSBI.

Kao jedno od mogućih i najrealnijih rešenja oni predlažu postavljanje saobraćajnih kamera za automatsku detekciju prekršaja i automatsko slanje prekršajne prijave na adresu prekršioca, odnosno vozača. Smatraju da bi ovakve kamere vrlo brzo imale velik uticaj na poštovanje saobraćajnih propisa i sprečavanje njihovog kršenja te da su ovaj predlog izneli na nedavnom sastanku sa predstavnicima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.


Osim što se ugrožava bezbednost biciklista, na ovaj način se direktno utiče na manji broj cikloturista koji zbog smanjene bezbednosti i osećaja nelagodnosti, zaobilaze naš grad, a time se utiče i na smanjen turistički potencijal grada – naglašavaju iz Incijative.

Novosadska biciklistička inicijativa je početkom oktobra održala sastanak sa predstavnicima Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije a na stolu se našao i ovaj problem. Predlozi obe strane su bili da se postave saobraćajne kamere na ovom potezu. Međutim nije poznato kada je u planu da se ovaj projekat sprovede, a problem je iz dana u dan sve veći i bezbednost biciklista veoma narušena.

Podsećamo da su nas čitaoci pre par dana već upozoravali na ovaj problem:

VIDEO: Ugrožavanje bezbednosti stanovnika Futoga 

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Neee'š ti meni braniti!

  pre 86 dana i 10 sati

  O'š ti Srbinu zabraniti, da kao svoj na svome, espešli patriota (u duši ali ne i u delima) - ide kud on 'oće, su svojoj Srbiji?
  Ma, kakvi zakoni, kakva pravila, njega njegova nana naučila da on radi šta se njemu hoće. Valjda on zna kud 'oće da ide?!
  E, ovo je pravi primer prosečnog Serb-a, njegove porodice i njegovog vospitanija.
  A ujedno i slika naše budućnosti.
  A sad, zezanja radi, zamislite na trenutak da je, kao, ratno stanje.
  I onda ubacite ovakve Srbe u te momente.

  Oceni komentar:
  1
  17
 • humanista

  pre 86 dana i 10 sati

  Tipicno za neke od nas, zasto ne bi vozili i tamo gde je zabranjeno, ko i sta mu moze,
  kazniti ih i ovako nece niko.

  Oceni komentar:
  1
  15
 • podbarac

  pre 86 dana i 9 sati

  Sredili bi kamere oma drugi dan , jedino postaviti punkt sa čovekom al bi i taj jadnik mogo fasovati batine , bahat smo mi narod bez urođene kulture ponašanja.

  Oceni komentar:
  0
  7
 • Pa se ti zezaj sa sistemom...

  pre 86 dana i 7 sati

  Treba videti, kako takve stvari rešavaju Skandinavci.
  Kao one saksije sa cvećem, povelike i dugačke, koje ne mogu dva čoveka pomeriti.
  Pa ih stave cik-cak na put, da nema šanse da brzo voziš. Udarićeš svoj auto.
  E, i za ovo imaju nekog drona, jal helikopter, pa kad uhvate počinioca oduzmu mu auto. Pa ljudima više nikada ne padne na pamet.
  Dobro, imaju oni kazne po 5000 eura, za ovako nešto, ali i policiju i sudstvo koje to sprovede. Kazneno delo terorizma i planiranog ubistva bicikliste.

  Oceni komentar:
  0
  4