NSBI: Novi Sad u svetski dan bicikla ulazi ukidanjem biciklističkih staza

NSBI: Novi Sad u svetski dan bicikla ulazi ukidanjem biciklističkih staza

Bezbroj puta smo do sada hvalili naš grad kao biciklističku prestonicu regiona. Iako Novi Sad kontinuirano ulaže u unapređenje biciklističke infrastrukture, usled čega raste i broj biciklista na ulicama, nismo ni mogli da zamislimo da će doći do ukidanja biciklističkih staza.

Da, dobro ste pročitali, početkom godine je po prvi put u istoriji grada ukinuta jedna biciklistička staza! I to ne bilo koja staza, već jedna od najvažnijih: staza na Sentandrejskom putu koja povezuje Klisu sa centrom grada – pišu iz Novosadske biciklističke inicijative.

Oni ističu da je na delu Sentandrejskog puta od NIS benzinske pumpe do raskrsnice sa Partizanskom, i u delu Kisačke od raskrsnice sa Partizanskom do raskrsnice sa Bulevarom Kralja Petra I (obostrano), ukinuto čak jedan kilometar i 120 metara biciklističke staze.

Razlog ukidanja biciklističke staze je, kako navode, nepostojanje trotoara, te je da bi se obezbedilo kretanje pešaka, postojeća biciklistička staza ukinuta saobraćajnim znakom i time pretvorena u pešačku. Iako je ovo udruženje godinama unazad predlagalo institucijama da se uz biciklističku stazu izgradi trotoar, za šta i postoji prostor i svi uslovi, te da se biciklistička staza rekonstruiše, Gradska uprava se ove godine ipak odlučila za lakšu opciju – da ukine kilometar biciklističke staze.

I dok se Novosađani nadaju većem ulaganju u infrastrukturu, institucije bez bilo kakvog prethodnog savetovanja sa predstavnicima biciklističke zajednice i građanima, ukidaju biciklističke staze.


Zašto je ovaj potez važan biciklistima?

Kao deonica koja spaja Klisu sa centrom grada, ovaj potez predstavlja jedan od važnijih biciklističkih koridora u Novom Sadu. S obzirom na to da je saobraćajnim znakom biciklistička staza pretvorena u trotoar, biciklisti se sada moraju kretati kolovozom. Kako je predmetna saobraćajnica veoma prometna a njome se kreće intenzivan putnički i teretni saobraćaj, kretanje biciklista kolovozom je veoma nebezbedno. Potez Gradske uprave da ukine ovu biciklističku stazu predstavlja veoma rizičan potez i preti da na ovoj deonici bude saobraćajnih nezgoda između vozila i biciklista, a obzirom na vrstu i intenzitet saobraćaja, posledice po bicikliste mogu biti kobne, objašnjavaju iz NSBI.


NSBI apelovala na kompletno povezivanje deonice

Još pre pet godina, ovo udruženje je apelovalo na Gradsku upravu da se postojeća biciklistička staza rekonstruiše, a pored nje izgradi trotoar, kako bi se omogućilo nesmetano i bezbedno kretanje pešaka i biciklista. Takođe su, kako tvrde, apelovali i da se završi krak staze na Sentrandrejskom putu (sa desne strane) u smeru od Partizanske ka Teodora Mandića (naspram Univerexport objekta). Na ovom potezu je pre nekoliko godina završena izgradnja dela biciklističke staze do raskrsnice sa Šajkaškom, a preostalo je da se kod NIS benzinske pumpe izgrade pešačka i biciklistička staza.

Međutim, i pored brojnih apela našeg udruženja, Gradska uprava ne da nije izgradila preko potrebne staze, već je ove godine i ukinula, napominjemo kilometar i 120 metara biciklističke staze čime su direktno ugrozili bezbednost biciklista u saobraćaju. Ovim putem, ponovo javno upućujemo apel Gradskoj upravi, da se po hitnom postupku, rebalansom budžeta, planira projektovanje i izvođenje radova na izgradnji neophodnih pešačkih i biciklističkih staza, pre nego se na pomenutoj deonici dogode teške saobraćajne nezgode koje za rezultat mogu imati i smrtni ishod biciklista, a što će biti odgovornost nadležne Gradske uprave – poručuju iz NSBI.

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sramota! Iskreno, pa ti vidi šta ćeš...

  pre 66 dana i 21 sat

  Dokaz da vlasti zabole za građane. Oni imaju svoja kola i svoje vozače. Kad treba da glume Green za EU, odrade to. Kad treba da glume brigu za ekologiju, odrade to davanjem za bicikleta. Ajde, sirotinjo, pokupi!
  U međuvremenu, betonom ubiše sve. Ne osta u Novom Sadu, sramote nijedne ni 2% zelenila. Pariz dvocifren broj, Beograd takođe, Novi Sad, The City of Culture - krajiški krš!
  Dođoše Krajišnici, zauzeše sve i napraviše Krš i Zeleniku od Novog Sada.
  Na svoju čast i budućnost svojih pokolenja!

  Oceni komentar:
  3
  11
 • Sramota! Iskreno, pa ti vidi šta ćeš...

  pre 66 dana i 21 sat

  Na slici Vam je još jedna divna. lokala urbanistička glipost, teška 2 tone.
  Pored autobuskih stanica, grade se prvo biciklističke staze pa tek onda pešačke.
  Kako bi putnici izlaskom iz autobusa, oli trčanjem za njim - što više naletali na bicikliste, a ukoro i skutere. Moguć smrtni ishod. Imam na umu jednu babu, poginulu.
  Po meni, svaki takav saobraćajni sudar je vredan tužbe Grada, Komiteta za Saobraćaj i Urbanizma.
  Ono, kad budale grade, i ponose se time. Što ne pogledate Dansku, kako to radi?

  Oceni komentar:
  2
  6