NSBI OTKRIVA: Čemu služe portali na biciklističkim stazama

NSBI OTKRIVA: Čemu služe portali na biciklističkim stazama

Bicikliste koji prate radove na rekonstrukciji biciklističkih staza i trotoara na Futoškoj ulici i Futoškom putu ili ih svakodnevno koriste, u proteklih nedelju dana iznenadila je pojava neobičnih stubova. U najboljem kviz maniru, Novosađani i Novosađanke su dali sebi potpuni odušak i izneli svoje pretpostavke.

Stubovi od metala se nalaze uz biciklističke staze na Bulevaru Evrope i Futoškom putu, odnosno Futoškoj ulici. Izgledom podsećaju na bilborde, pa su neki Novosađani pomislili da je u planu bilbord pogodan za predizbornu kampanju. Neki su nagađali da je u pitanju naplatna rampa, merači brzine, a optimističniji su se nadali teleportu do drugog kraja grada.

Prema nezvaničnim informacijama, u pitanju je inovacija namenjena svakodnevnim biciklistima, piše Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI).

"Portal" će biti opremljen časovnikom radi informisanja o vremenu, za bicikliste koji žure i kompresorom za vazduh, za bicikliste kojima je potrebno da dodatno naduvaju gume. Za korisnike kompresora, pored portala je posebno odvojen prostor, kako ne bi ometali ostale bicikliste.

Pumpa za vazduh predstavlja jedan od najčešće traženih i korišćenih alata, ali i najpodložnijih oštećenju.

Trenutno nije poznato da li će kompresor biti opremljen samo auto-ventilom ili će posedovati i adaptere za klasične i Presta ventile.


Popularnost bicikliranja u Novom Sadu raste

Novi Sad trenutno ima razgranatu mrežu od preko 100 kilometara biciklističkih staza i traka koje koristi preko 40.000 redovnih biciklista i biciklistkinja.

U njemu funkcioniše više od 10 biciklističkih udruženja i klubova, postoji javni rent-a-bike sistem, dva biciklistička pump-tracka i uspešno posluju najmanje tri biciklističke kurirske službe. Kroz grad prolazi i međunarodna EuroVelo 6 ruta, opremljen je stanicama za besplatnu popravku bicikala, brojačima biciklista i jedini je grad u Srbiji koji, drugu godinu za redom, uspešno dodeljuje podsticaje građanima za nabavku bicikala u iznosu od 10.000 dinara, prenosi NSBI.

Pored ulaganja u izgradnju i obnovu biciklističkih staza, u gradu je delimično dozvoljeno kretanje biciklista kroz pešačku zonu i vožnja u suprotnom smeru u pojedinim jednosmernim ulicama, a 2021. godine, Novi Sad je bio domaćin Evropskog prvenstva u planinskom biciklizmu.

Oceni vest:
19
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Portali, portali, portali...

  pre 757 dana i 15 sati

  Portali su mahom filteri. Otkrivaju bicikliste pod dejstvom alkohola i droga.
  Dok, postoji jedan portal, neću vam reći koji, morate ga sami otkriti.
  On služi za teleportovanje u 1979-tu godinu.
  Na taj način biciklista može otkriti čari uživanja u Novom Sadu bez investitora.
  Teleportovanje se okida kada portal prepozna približavanje bicikliste brzinom od tačno 18 km/h. Već 1km brže ili sporije i neće raditi. Vraćate se na isti način.

  Oceni komentar:
  6
  81
 • Predlog

  pre 757 dana i 12 sati

  Ako manufakturer portala nema radni naziv, eto mu - StarGate021.

  Oceni komentar:
  2
  25
 • asd

  pre 757 dana i 1 sat

  Sta ako 2 osobe pokusaju da se teleportuju u isto vreme sa 2 razlicita portala???

  Oceni komentar:
  1
  15
 • Hudini

  pre 756 dana i 23 sata

  Od tih 100 km biciklističkih staza,možda samo 20 km je funkcionalno. Gotovo sve staze su stare više od 40 godina, pune su rupa i neravnina te je na njima gotovo nemoguće normalno voziti bicikl. Naravno, deci mlađoj od 12 godina se ne preporučuje voziti se novosadskim biciklističkih stazama, pogotovo zbog barijera u vidu ivičnjaka koji se postavljaju(Bože, koja glupost)između biciklističke staze, kolovoza i pešačke staze. Primer: krenete od Novog Naselja prema centru grada,čeka vas 320 štruckanja

  Oceni komentar:
  2
  15
 • Ns

  pre 756 dana i 18 sati

  Super, ali koliko će to kod nas trajati nažalost...

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Marina

  pre 756 dana i 3 sata

  Super je razgranata mreza po Novom Sadu, a Petrovaradin ponovo zaboravljen. Gradske vlasti ga se sete samo kada treba da se odrzi neka manifestacija, onda je jako bitan, a da se malo ulozi i poboljsa kako infrastruktura tako i zivot nas "nebitnih" gradjana, o tome se ne misli...Sramota!!!

  Oceni komentar:
  2
  7