NSBI: Subvencijama za kupovinu bicikala protiv zagađenja vazduha

NSBI: Subvencijama za kupovinu bicikala protiv zagađenja vazduha

Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI) uputila je predlog Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Republike Srbije da subvencionišu kupovinu bicikala i električnih bicikala, odnosno da preispitaju stavove nadležnih ministarstava o neisplaćivanju troškova odlaska na posao za bicikliste i pešake, a kao deo mera protiv zagađenja vazduha.

U Novom Sadu, gradu sa više od 30.000 biciklista i približno 100 kilometara biciklističkih staza, bicikl deluje kao očigledan izbor. Na bilo koje mesto biciklom je moguće stići brzo, ekonomično, parking se retko traži i zagađenje koje potiče od bicikla je praktično nepostojeće. Istraživanja koja su rađena u Novom Sadu pokazala su da se do ovog broja došlo različitim aktivnostima kojima je podsticana vožnja bicikla i da je pre 10 godina broj biciklista bio 3 puta manji, stoji u saopštenju NSBI. 

Računica inicijative polazi od toga da u poređenju sa najavljenim subvencijama od 8.000 eura za kupovinu jednog taksi vozila, 80 građana može dobiti podsticaj od 100 eura za kupovinu bicikla, što za većinu građana u manjim gradovima predstavlja efikasno rešenje. Prema predlogu, građani bi ove pogodnosti mogli da ostvare jednom u tri ili četiri godine, pod uslovom da kupe nov bicikl tehnički opremljen u skladu sa propisima za učešće u saobraćaju. Na ovaj način bi se smanjilo zagađenje vazduha, ali i zagađenje bukom. NSBI je predložio i podsticaj privredi nabavkom dostavnih bicikala kao i promenu regulative u oblasti saobraćaja, kako bi biciklistički saobraćaj bio bezbedniji i pristupačniji roditeljima i deci mlađoj od 12 godina i kako bi se navika korišćenja bicikla razvijala što ranije.Prednosti navedenih mera su to što se mogu sprovesti gotovo odmah, konkretni su, ekonomski isplativi, povećaće kvalitet života velikog broja građana i uvođenjem novih, tehnički ispravnih bicikala u saobraćaj, direktno se povećava bezbednost u saobraćaju. Na kraju NSBI podseća  da podsticaji za kupovinu bicikla u različitim zemljama Evrope postoje već duže vreme, dok su se u regionu pojavili u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Oceni vest:
13
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nebojša

  pre 1500 dana i 17 sati

  Ma kakve subvencije. Obratite se Kineskoj vladi da nam posalje sa njihovog tzv groblja bicikala jedno 2 miliona komada, jer imaju preko 40 miliona potpuno novih bicikala i kao NVO cete to i dobiti gratis a nasa drzava moze da plati transport mozda mada i to nece trebatiaq, samo neka se drzava odrekne carine i pdv a poklon dobijate 100% od Kineske vlade.

  Oceni komentar:
  1
  2