NSPRS: Zloupotreba profesora u sprovođenju populističkih mera Vlade

NSPRS: Zloupotreba profesora u sprovođenju populističkih mera Vlade

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) upozorava da su profesori širom Srbije, a najviše razredne starešine, suočeni prethodnih dana sa zahtevom da prikupljaju podatke, uređuju i vode evidenciju potrebnu za najavljenu isplatu 10.000 dinara svakom srednjoškolcu.

U pitanju su poslovi koji ometaju redovnu nastavu, koji nisu definisani ugovorima o radu profesora, i koji su po svojoj suštini suprotni misiji vaspitanja i obrazovanja, jer stavljaju profesore u položaj kapilarnih izvršilaca političke volje aktuelne vlasti, odnosno jedne njene populističke mere – navodi se u saopštenju ovog Sindikata.

Oni napominju da se od profesora zahteva da prikupe i obrade podatke tako što prvo asistiraju učenicima u popunjavanju papirnih formulara, a zatim podatke sa papira prenesu u eksel tabelu.

Na ovaj način se, osim zloupotrebe profesora u jednoj predizbornoj populističkoj radnji, vrši i skladištenje, odnosno nepotrebna obrada većeg broja podataka o ličnosti roditelja svih učenika srednjih škola – napominje NSPRS koji poziva Ministarstvo prosvete da javno objasni po kom osnovu se od profesora zahteva obavljanje ovih poslova i zašto škole obrađuju veći broj podataka o ličnosti roditelja koji nisu potrebni za proces nastave.

Sindikat smatra da bi zaposleni u školama trebalo da obustave sve radnje u vezi s prikupljanjem i obradom takvih podataka bar dok ne dobiju jasan odgovor po kom osnovu se to od njih zahteva i zašto se ova mera Vlade sprovodi preko njih.

Podsećamo, svi srednjoškolci u Srbiji dobiće pomoć države od 10.000 dinara, a formulari su prosleđeni njihovim školama. Potrebno je napisati ime i prezime, ime i prezime roditelja, datum rođenja i adresu prebivališta, ime i prezime vlasnika računa na koji će leći novac, naziv banke i broj tekućeg dinarskog računa. Na kraju će srednjoškolci upisati i razred koji pohađaju.

Objavljena procedura prijave srednjoškolaca za 10 hiljada dinara 

Za jednokratnu isplatu srednjoškolcima namenjeno više novca nego za celokupnu omladinsku politiku

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan