NSZ: Stopa nezaposlenosti niža od procene Evropske komisije

NSZ: Stopa nezaposlenosti niža od procene Evropske komisije

Prema zimskoj ekonomskoj prognozi Evropske komisije, stopa nezaposlenosti u Srbiji ove godine će sa 16,1 pasti na 14,3 odsto, a direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović navodi da su te prognoze realne i da se čak može očekivati i povoljnija stopa nezaposlenosti.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović ističe da su to realne prognoze jer se podudaraju sa aktuelnim trendom na tržištu rada.

- Imajući u vidu da je kod nas stopa nezaposlenosti za treći kvartal prošle godine bila 13,8 odsto, mi se već sada nalazimo u okviru onoga što je Evropska komisija prognozirala za Srbiju za 2017. – rekao je Martinović za Tanjug.

Podseća da su to znatno bolja predviđanja u odnosu na projekcije iz jesenjeg izveštaja Komisije, kada je prognozirana stopa nezaposlenosti od 15,6 odsto za ovu i od 15 odsto za 2018. godinu.

Ističe da, imajući u vidu da se očekuje privredni rast od najmanje tri odsto, kao i da je došlo do povećanja domaće tražnje, povećanja izvoza, da se povećava obim investicija, svakako se može očekivati povećanje broja radnih mesta.

- To sa sobom svakako donosi i smanjenje stope nezaposlenosti, odnosno smanjenje broja nezaposlenih osoba na našoj evidenciji. Isto tako, mi smo krajem prošle godine završili anketu poslodavaca, koja je takođe pokazala da se u 2017. očekuje kreiranje novih radnih mesta od oko četiri odsto", naglasio je direktor NSZ.

Podvlači da se svakako može reći da su prognoze EU realne, ali da se čak može očekivati i nešto povoljnija stopa nezaposlenosti od prognoze EK, koja glasi da će stopa nezaposlenosti u Srbiji ove godine pasti na 14,3 odsto, sa prošlogodišnjih 16,1 odsto, a u 2018. godini, na 12,6 odsto.

- Mi trenutno imamo najnižu stopu nezaposlenosti u regionu, ako posmatramo zemlje koje su kandidati za članstvo u EU. Naravno, zemlje koje su u EU su u nešto povoljnijoj situaciji, ali još uvek imamo povoljniju stopu nezaposlenosti, od recimo Grčke, Španije, pa čak smo blizu stope nezaposlenosti Portugalije – naveo je Martinović.

Podvlači da je težnja da se Srbija 2018. godine približi stopi nezaposlenosti od oko 12 odsto, što je, navodi, do skoro bio i prosek EU.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan